2016. jún 12.

Ropogós vajas kifli egyenesen a sütőből

írta: Mézes macska
Ropogós vajas kifli egyenesen a sütőből

vajas_kiflik2_v.jpg
Friss, ropogós házi vajas kifli, könnyen elkészíthető, és még másnap is puha. Kell ennél több?
A házilag gyártott péksüteményeknek, pékáruknak (ha van egy bevált recept) nincs párja. Amikor a sütőből forrón kihalászott kiflit egy jó adag teavajjal majszolod... 

Hozzávalók:
35 dkg liszt
2,5 dl tej
1 cs. porélesztő (vagy fél kocka friss)
2,5 dkg olvasztott vaj
1 tk cukor
1 tk só
+ 1-2 ek tej a kenéshez

Az élesztőt 1 deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a sót, majd mehet hozzá az olvasztott vaj, az élesztős tej és a maradék langyos tej. Puha tésztát dagasztunk belőle, bucivá formáljuk és meleg helyen, lefedve a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, 8 részre osztjuk a tésztát és egyenként kinyújtjuk úgy, hogy egy háromszög alakot formáljon és kifli alakúra fel tudjuk csavarni. Mindig a szélesebbik oldalánál kezdjük a tészta felcsavarását és ha megvan, a két végénél fogva meghajlítjuk és besorakoztatjuk a tepsibe őket.

A sütőt már most kapcsoljuk be közepes fokozatra és tegyünk az aljába egy kis tepsibe vizet. A kifliket letakarva hagyjuk pihenni, kelni 20-25 percet. Mielőtt a sütőbe toljuk őket, kenjük le a tetejüket tejjel (ekkor szórhatunk rá szezámmagot, mákot, egyéb magvakat is). 20-25 perc alatt szép pirosra sülnek (félidőnél fordítsuk meg a tepsit).

vajas_kiflik1_v.jpg

vajas_kiflik2_v.jpg

 

Szólj hozzá

kifli sós házi vajas