2017. dec 11.

Tönkölyös mézeskalács

írta: Mézes macska
Tönkölyös mézeskalács

Karácsonyi nasi egészségesen

Hozzávalók:
20 dkg tönkölyliszt
2 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
2 evőkanál eritrit
2 tojássárgája
110 g puha vaj
2 evőkanál méz

a kenéshez 1 db tojásfehérje

Bevallom, nem hittem benne, hogy ízre ugyanolyat össze lehet hozni, mint az eredeti mézeskalács. Aztán amikor az első adag tésztát állítottam össze, már az illatán éreztem, hogy ez valami igen jó dolog lesz. Aztán beraktam sülni, gyönyörűen sültek a kis mézes formák. Megkóstolva végülis ledőlt az a sztereotípiám, hogy a mindenmentes, egészségesnek titulált kaják fura ízűek. Nincs különösebb okom arra, hogy mindenmentesen főzzek-süssek, de szeretek kísérletezni, így lettek a tönkölyös mézeskalácsok a konyha szezonális lakói.

Az elkészítése gyakorlatilag megegyezik a hagyományos mézeskalács készítésével, azaz a száraz hozzávalókat - a lisztet, eritritet és a mézeskalács fűszerkeveréket összekeverjük, majd a mézet, a vajat és a tojássárgáját hozzáadva egy nagy tésztagombóccá gyúrjuk össze. A tésztagombócot frissentartó fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

A hűtőből kivéve a tésztát nagyjából fél centi vastagra kinyújtjuk és tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, megkenjük őket enyhén felvert tojásfehérjével, majd előmelegített sütőben (180 °C) 6-8 perc alatt megsütjük.

tonkolyos_mezekalacs.JPG

 

tonkolyos_mezekalacs2.jpg

Szólj hozzá

karácsony édesség fitt mézes mézeskalács tönköly