Rozsos-teljes kiőrlésű pizzatészta
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg rozsliszt
fél csomag porélesztő
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
2,5-3 dl víz
1 teáskanál cukor
A kétféle lisztet összekeverjük a sóval. Az élesztőt 1 dl meleg cukros vízben elkeverjük és felfuttatjuk.
A felfutott élesztőt, az olívaolajat és a maradék vizet hozzáadjuk a liszthez és lágy tésztát dagasztunk belőle. Liszttől függ, hogy mennyi vizet igényel, a lényeg, hogy egy ruganyos, könnyen formázható tésztabucit kapjunk.
Lefedve egy órát kelesztjük, utána lisztezett deszkán nyújtjuk (ebből a mennyiségből nekünk 2 db. kb. 28 cm-es pizza lett). Paradicsomszósszal kenjük, feltétet ízlés szerint pakolunk rá.
Előmelegített sütőben 180°C-on 12-15 perc alatt készre sütjük.