2016. már 15.

Reggeli: Fokhagymás tejfölben sült tojás fonott sós kaláccsal

írta: Mézes macska
Reggeli: Fokhagymás tejfölben sült tojás fonott sós kaláccsal

reggeli1_v.jpg

A reggeli nálunk a hétvége egyik fénypontja. A változatosság nem csak az ebédet illeti meg, a napunkat elindító reggeli is ugyanolyan fontossággal bír. Még ha időigényesebb is, van abban valami, amikor reggel a sülő kalács illata és a tejfölös tojás sercegése olyan otthonos hangulatot áraszt, ami megéri a várakozást.

A fokhagymás tojás ötlete a februári Erdélyi Konyha magazinból származik.

Fokhagymás tejfölben sült tojás

Hozzávalók:
40 g vaj
3-4 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl (1 kis doboz)
4 tojás
2 ek reszelt parmezán
himalájai só
frissen őrölt bors
petrezselyem

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát. Felöntjük a tejföllel és amikor az felforrt, egyenként beleütjük a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük. Attól függően, hogy kemény vagy lágyabb tojást szeretnénk, addig hagyjuk sülni. Amikor már majdnem kész, szórjuk meg a tojásokat a reszelt parmezánnal, hagyjuk ráolvadni, majd petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


Fonott sós kalács

Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 dl tej
2 tk himalájai só
1 tojás
15 g élesztő (vagy fél csomag porélesztő)
fél tk cukor
fél deci étolaj
a kenéshez fél deci tejföl

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót, beleütjük a tojást majd hozzáöntjük az élesztős tejet és a maradék tejet is. Puha tésztává dagasztjuk, a végén 2 evőkanálnyi olajat dolgozunk bele. A kigömbölyített tésztát vékonyan leolajozzuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, öt-hat részre osztjuk és olajos kézzel kb. 30 centis rudakat sodrunk a tésztából. A rudacskákat kettéhajtjuk és összefonjuk.

A tejfölt sóval kikeverjük. A fonatokat tepsibe sorakoztatjuk szorosan egymás mellé. Lekenjük őket étolajjal és a sós tejföllel. 20 percig pihentetjük, hogy ducivá dagadjanak. Mielőtt előmelegített sütőbe toljuk, még egyszer megsózzuk a tetejüket. 20-25 perc alatt aranybarnára sülnek.

A sült tojásokat a fonott kaláccsal, néhány tarajosra sütött szalonnával és persze egy nagy bögre forró teával kínáljuk. 

reggeli1_v.jpg

Szólj hozzá

reggeli tojás kalács sós fokhagymás szalonna tejfölös