Grillezett cukkini paradicsomos bulgurral, sajtos tojáslepénnyel
Hozzávalók:
2 kisebb cukkini
fűszerkeverék
só
olívaolaj
1 bögre bulgur
olívaolaj
2 bögre víz
1 vöröshagyma
2 kávéskanál paradicsompüré
3 kávéskanál natúr (sómentes) ételízesítő
fél teáskanál só
2 tojás
krémfehér/ feta sajt
Húsmentes napokra.
A cukkinit hámozzuk meg, szeljük vékony szeletekre, sózzuk be. Nagyjából negyed órát hagyjuk állni, ezalatt kiengedi a levét, majd leöblítjük és törlőkendővel felitatjuk a felesleges folyadékot. Előmelegített, olívaolajjal kikent kontaktgrillre (vagy serpenyőbe) sorakoztatjuk őket és megszórjuk tetszés szerinti fűszerkeverékkel. Néhány perc alatt megsül az egyik fele, forgassuk meg, ismét fűszerezzük és süssük addig a cukkiniket, amíg szép barnára pirulnak.
A bulgurhoz a vöröshagymát aprítsuk fel és némi olívaolajon pároljuk meg. Ezután beleszórjuk a bulgurt, felöntjük a kétszeres mennyiségű vízzel, mehet bele a paradicsompüré, az ételízesítő és kicsi só. Átkeverjük, és lefedve kb. 20 perc alatt készre fő. Időnként keverjünk rajta egyet, nehogy letapadjon. Amikor elzárjuk alatta a gázt, ne tálaljuk rögtön, hanem hagyjuk néhány percet párolódni a gőzben.
A tojáslepényeket egyenként készítjük el. A felütött tojást villával kicsit felverjük, és lapos lepényt készítünk belőle. Teflonos serpenyőbe egyszerűen csak öntsük bele mintha palacsintatésztát készítenénk és lefedve süssük készre. Kockázott krémfehérsajtot szórunk a tojáslepényre, majd felcsavarjuk.