Ropogós répafasírt
Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa (tisztítva)
10 dkg apró szemű zabpehely
1 tojás
1 fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
3 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
1-2 teáskanál pirospaprika
zsemlemorzsa a hempergetéshez
olaj a sütéshez
A répafasírt íze valóban hasonlít az igazi húsos fasírthoz, ezért szeretjük annyira :)
A megtisztított, meghámozott répákat közepes vagy kislyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk, majd kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen.
Közben felaprítjuk a vöröshagymát, fokhagymát.
Összeállítjuk a fasírtot: a répához (nem kell kinyomkodni belőle a folyadékot) hozzáadjuk a zabpelyhet, az aprított hagymát és fokhagymát, tojást, zsemlemorzsát. Borsozzuk, paprikázzuk és ha nem elég sós, akkor sózzuk kicsit. Mielőtt azonban megsóznánk, kóstoljuk meg az összeállított masszát, mert a répa lesózásával is elegendő sót juttatunk bele. Hagyjuk kicsit állni a fasírtalapot, hogy a zabpehely magába szívja a folyadékot és megpuhuljon.
Tojás nagyságú gombócokat veszünk ki belőle, kicsit meglapítjuk, zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban aranybarnára sütjük, hogy a külseje ropogós legyen, belül viszont puha maradjon.
Főzelékhez, vagy bármilyen gabonához (rizs, bulgur, stb.) kiváló feltét.