Málnás cupcake vaníliahabbal
Hozzávalók:
180 g liszt
1 és negyed teáskanál sütőpor
negyed teáskanál só
200 g barnacukor vagy nádcukor
113 g vaj
1 nagy tojás
1 tk vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
1,5 dl tej
töltelékhez málnalekvár
Vaníliahabhoz (frosting):
15 dkg porcukor
20 dkg vaj
4 evőkanál langyos tej
2 teáskanál vaníliakivonat
A cupcake-hez először a száraz hozzávalókat keverjük össze: a lisztet, a sütőport és a sót.
A cukrot és a puha vajat robotgéppel habosra kikeverjük, majd mehet hozzá a tojás és a vanília is. Ha már sima a krémünk, fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztes keveréket és a tejet. A liszt és tej adagolása után a masszát még kb. 2-3 percig magas fokozaton keverjük (egyesek szerint a muffintésztát nem szükséges túlságosan kidolgozni, én viszont szeretem ha a tésztában alaposan el vannak dolgozva a hozzávalók, szerintem így sokkal szebben sül meg).
12 darabos normál muffin-sütőformában sütve kb. 16 db jön ki ebből az adagból. A formákat félig megtöltve belekanalazzuk a tésztát a mélyedésekbe, amelyet előzőleg kibéleltünk papírkapszlikkal. Előmelegített sütőben 15-17 perc alatt készre sülnek.
A kész sütiket rácsra tesszük kihűlni.
A muffinok közepét kivájjuk, megtöltjük a finom málnalekvárral.
A vaníliahabhoz (frosting) először a vajat robotgép segítségével habosra kikeverjük, majd a porcukrot és a vaníliakivonattal elkevert langyos tejet (ez fontos, hiszen segíti a cukor oldódását ha nem hidegen adjuk hozzá) folyamatosan hozzáadagoljuk. Egészen addig dolgozzuk a robotgéppel a krémet, amíg a porcukor teljesen felolvad benne és szép krémes állagot nem kapunk. Ha kész van a krémünk, egy habzsák (vagy habzsák híján egy zacskó kivágott csücsökkel) segítségével halmokat nyomunk a megtöltött muffinok tetejére.