2017. dec 02.

Sütipecsétes kekszek karácsonyra egy kis extrával

írta: Mézes macska
Sütipecsétes kekszek karácsonyra egy kis extrával

Paszternákpürés omlós teasütemény

Hozzávalók: (kb. 40-50 db kekszhez)
44 dkg liszt
11 dkg puha vaj
1 tojás
18 dkg porcukor
csipet só
1 evőkanál vaníliaaroma
1 teáskanál fahéj
1 darab közepes méretű paszternák
1 evőkanál tejszín

Zöldséges süti karácsonyba bújtatva. Ha már csak ezért több zöldség fogy bármely háztartásban, már megérte. Azt olvastam, hogy az ókorban is és napjainkban is az angolszász területeken édességekhez is felhasználják a paszternákot, úgyhogy ezen felbuzdulva kezdtem olyan recept után kutatni, amibe bele tudom csempészni. Akadt cupcake, brownie recept is, de ha már karácsony, és ha már szereztem sütipecsétet, akkor az asztalon hevert a téma

A paszternákpüré előkészítésével kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni - ehhez hámozzuk meg és vágjuk 1-1 centis karikákra, majd annyi hideg vízben tegyük fel főni, amennyi kényelmesen ellepi (só természetesen nem kell a főzővizébe). Nagyjából 20-25 perc alatt puhára fő. Leszűrjük, egy magas falú pohárba (a botmixer poharába) tesszük a puha zöldséget és egy evőkanál tejszínt hozzáadva krémesre pürésítjük botmixerrel. Selymes, lágy textúrát kell kapnunk.

A száraz hozzávalókat keverjük el egy tálban: a lisztet, a sót és a fahéjat.
A puha vajat a porcukorral kézi mixerrel habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a vaníliaaromát és a kihűlt pasztinákpürét és néhány evőkanállal a lisztes keverékből. Amikor homogén a masszánk, váltsunk át spatulára és a maradék lisztet spatula segítségével keverjük el a tésztában. Ha beleszórtuk az összes lisztet és már a spatulával is nehézkes keverni, akkor kézzel állítsuk össze a tésztát, formázzunk belőle egy hengert és folpack-ba csomagolva legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy a vaj meg tudjon dermedni a tésztában és nyújtható állagú legyen.

A hűtőből kivéve lisztezett deszkára tesszük a tésztát és kb. 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. A sütipecséthez kapott kiszúrót lisztbe mártjuk és karikákat szúrunk ki a tésztából. A sütipecsétet szintén lisztbe mártjuk, majd erősen a tésztakorongba nyomjuk. A karácsonyi mintás kiszúróval egyszerűen kiszaggatjuk a sütit és a mintát egyből tudjuk is rányomni. Fontos, hogy gyakran lisztezzük a formákat, különben könnyen rátapad a tészta. Sütőpapíros tepsibe helyezzük a kekszeket.

Előmelegített sütőbe toljuk, kb. 10-12 perc alatt megsülnek. Gyorsan megpirulnak, ezért figyeljük a sütik alját - ha enyhén megbarnultak, akkor kivehetjük.

sutipecsetes_keksz2.JPG

sutipecsetes_keksz1.JPG

A sütipecsétek és kiszúrók - Forrása: Pepco :)
 sutipecsetes_keksz3.JPG

Szólj hozzá

karácsony édesség zöldség keksz sütemény paszternák