Rémes cupcake Halloween-re
Hozzávalók:
165 g liszt
15 g 22%-os kakaópor
1 és negyed teáskanál sütőpor
negyed teáskanál só
200 g barnacukor vagy nádcukor
113 g puha vaj
1 nagy tojás
1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
1,5 dl zsíros tej
Töltelékhez:
4,5 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
kb. 4 evőkanál cukor
piros és zöld ételfesték
Dekoráció:
gránátalma magok
egy tábla fehércsokoládé
tök és szellem alakú pillecukor
gumicukor szemek
vámpírfog gumicukor
halloween témájú papírkapszli a sütéshez
Először a száraz hozzávalókat keverjük össze: a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót.
A cukrot és a puha vajat robotgéppel habosra kikeverjük, majd mehet hozzá a tojás és a vanília is. Ha már sima a krémünk, fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztes keveréket és a tejet. A liszt és tej adagolása után a masszát még kb. 2-3 percig magas fokozaton keverjük (egyesek szerint a muffintésztát nem szükséges túlságosan kidolgozni, én viszont szeretem ha a tésztában alaposan el vannak dolgozva a hozzávalók, szerintem így sokkal szebben sül meg).
12 darabos normál muffin-sütőformában sütve kb. 16 db jön ki ebből az adagból. A formákat félig megtöltve belekanalazzuk a tésztát a mélyedésekbe, amelyet előzőleg kibéleltünk papírkapszlikkal. Előmelegített sütőben 15-17 perc alatt készre sülnek.
A kész sütiket rácsra tesszük kihűlni.
Közben hagyományos módon elkészítjük a vaníliás pudingot, amit a szokásosnál kicsit sűrűbbre főzünk, majd két részre osztjuk. Az egyik adag pudingba piros, a másik adag pudingba zöld ételfestéket keverünk.
A fehércsokoládét gőz felett felolvasztjuk.
A muffinok közepét kivájjuk. Innentől pedig csak a fantáziánk szab határt a cupcake-ek díszítésének.
A muffinokat megtöltjük pudinggal és a tetejükre is halmozunk a fura színű krémekből. Először habzsákból akartam kitölteni a pudingot, de az első kanalas kísérlet után kiderült, hogy sokkal rémesebb lesz a végeredmény, ha kanállal rendezgetem el a dermedő pudingot. A tetejükre gumicukor vagy gránátalma magok kerülnek (utóbbinak a formája igencsak emlékeztet az agyra).
Az idei muffinok közül néhánynak nem vájtam ki a tetejét, ezekre fehércsokis kalap került és gránátalma magok.