2017. dec 14.

Klasszikus mákos bejgli karácsonyra

írta: Mézes macska
Klasszikus mákos bejgli karácsonyra

Hozzávalók: (2 rúdhoz)
Tésztához:
50 dkg finomliszt
1 tojás
3 dl meleg tej
20 g friss élesztő
70 g olvasztott baj
3 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál só

Töltelékhez:
20 dkg darált mák
porcukor
kb. 1,5 dl meleg tej

1 tojás a kenéshez

Azért klasszikus, mert a töltelékben semmi flikk-flakk nincs (citrom, mazsola, egyéb extrák), csak a finom mák - édesen, szaftosan.

A tésztához egy tálba öntsük bele a meleg tejet, keverjük el benne a cukrot és morzsoljuk bele apró darabokra az élesztőt. Néhány percig hagyjuk magára, amíg kicsit felfut, majd üssük bele a tojást, öntsük bele az olvasztott vajat és végül zúdítsuk rá a sóval elkevert lisztet. Lágy tésztává dolgozzuk össze - ha egy kicsit is azt érezzük, hogy kell még bele liszt, akkor dagasszuk még egy kicsit, hidd el le fog válni a kezedről, a zsiradéktartalma miatt :) Persze lisztfüggő is, hogy mennyi folyadékot vesz fel, de ha kitartóan dagasztjuk, akkor szép, ruganyos tésztává fog összeállni. A végén, ha nagyon ragacsos, akkor egy szórásnyi liszt persze mehet hozzá. Formázzunk két bucit a tésztánkból és takarjuk le őket konyharuhával. Nagyjából a duplájára kelesszük meg - ehhez meleg helyen egy óra elég is lesz. Eközben már begyújthatjuk a sütőt is.

Közben készítsük el a máktölteléket. Ízlés kérdése, hogy ki milyen vastagon szereti. A receptben szereplő adag a képen látható vastagságú tölteléket adja ki (két rúdhoz elfelezve). A darált mákot annyi porcukorral keverjük össze, hogy kellemesen édes elegyet kapjunk (ez nekem nagyjából annyi cukor lett, mint maga a mák mennyisége). Öntsük fel a meleg tejjel, keverjük simára, és hagyjuk kihűlni. Ha szükséges, kevés tejet még adhatunk hozzá, a lényeg, hogy egy kenhető masszát kapjunk.

Ha megkelt a tészta, egy bucit nyújtsunk ki egyenletes vastagságú, kb. egy tepsi méretű négyzet alakúra - célszerű szilikonlapon vagy olyan munkaasztalon dolgozni, amelyet nem nagyon kell lisztezni. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét enyhén felverjük és vékonyan megkenjük a tésztát. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta de minden szegélynél 2-2 centit hagyjunk szabadon. A rövidebb széleit felhajtjuk, majd a hosszabb szélét elkezdjük felcsavarni - arra azonban ügyeljünk, hogy ne legyen túl szoros, hiszen akkor garantáltan kireped sülés közben. Hagyjunk a tésztának helyet - a pihentetés és sülés során még kelni fog. A tekercset a hajtott oldalával lefelé sütőpapíros tepsibe fektetjük. Kenjük le a tetejét és az oldalát is tojássárgájával és tegyük hűvös helyre, hogy a tojás megszáradjon rajta (kb. 40-50 perc). Ezután vigyük meleg helyre (pl. a konyhába) a tekercseket, kenjük le egyenletesen a felvert tojásfehérjével, majd ezt is hagyjuk száradni rajta 30-40 percig - a kétszeri kenéstől kapja meg a márványos tetejét.

Mielőtt sütőbe tesszük, egy kötőtűvel (vagy bármilyen vastagabb szúró-alkalmatossággal) 4-5 centinként megszurkáljuk a tetejét és az oldalait - egészen koppanásig nyomjuk a tűt, hogy a gőz távozni tudjon a tésztából és ne repessze szét. Gázsütőben 10 percig magas fokozaton (kb. 200 °C) sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 180 °c-ra és további 15-20 percet sütjük. Félidőben fordítsuk meg, és eközben a keletkezett gőz is távozni tud a sütőből.

Amikor kivesszük s sütőből, tegyük rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni, majd alufóliával letakarva pihentetjük. Másnap szeletjük.  

makos_bejgli3.JPG

makos_bejgli2.JPG

makos_bejgli1.JPG

Szólj hozzá

karácsony édesség mákos kelt tészta