2017. okt 25.

Céklás sztrapacska

írta: Mézes macska
Céklás sztrapacska

Hozzávalók:
20 dkg nyers cékla
20 dkg liszt
1 tojás
1 nagy csipet só
50 ml víz
1 evőkanál olívaolaj

3 szelet szalonna
1 kis doboz tejföl
15 dkg juhtúró
(a recept juhtúrót írt, de mivel nem volt otthon, ezért reszelt füstölt sajttal készítettem)

A galuskához a nyers céklát meghámozzuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük.
A céklához hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet, tojást, olívaolajat és vizet. Közepesen lágy galuskatésztát kell kapnunk.
Lobogó, forró sós vízbe szaggatjuk (egy teáskanál ecetet is adhatunk a vízhez, hogy a galuskák megőrizzék a szép piros színüket, én sajnos elfelejtettem, így kicsit kifakultak). A galuskák 2-3 perc alatt megfőnek, feljönnek a víz tetejére. Leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük, majd egy kisebb jénai tálba szórjuk.

A szalonnacsíkokat vágjuk kicsi kockákra és saját zsírjában ropogósra sütjük. A kisült zsírjával együtt a céklás galuskával összevegyítjük.

A tetejét a sajttal (vagy juhtúróval) elkevert tejföllel megkenjük, előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt összesütjük.

ceklas_sztrapacska.jpg

Szólj hozzá

halloween sajtos főétel cékla szalonna nokedli