Klasszikus hortobágyi húsos-szószos palacsinta
Hozzávalók:
6 db sós palacsinta
25 dkg darált sertéshús
1 vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 teáskanál pirospaprika
só, bors
1 evőkanál paprikakrém
2 evőkanál paradicsompüré
nagy csipet fokhagymapor
kb. 2 deci víz
1 teáskanál keményítő
fél kis doboz tejföl
Palacsintareceptet itt találtok. Célszerű desszertként palacsintát tervezni aznapra, mivel a receptben megadott adagból nagyjából 15-20 db palacsinta kijön. A húsos palacsintához a megadott receptben a cukor felét tegyük csak bele, sóból viszont egy csipettel többet. A töltelék és a szósz elkészüléséig pedig próbáljuk meg melegen tartani a kész palacsintákat.
A vöröshagymát egészen apróra vágjuk, olajon megpároljuk. Mehet rá a darált hús, amelyet aranybarnára pirítunk. Húzzuk le a tűzről a serpenyőt, keverjük el benne a pirospaprikát. Visszatéve keverjük hozzá a paradicsompürét, paprikakrémet, fokhagymaport, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük vízzel és néhány perc alatt összerotyogtatjuk ezt a rögtönzött pörköltet. A lényeg, hogy egy sűrű szaftot kapjunk, amit majd a szószhoz fogunk felhasználni.
Egy nagyobb lyukú szűrőn át leszűrjük a szószt. A keményítőt egy evőkanálnyi vízben feloldjuk, majd a szószhoz keverjük a tejföllel együtt. Újraforraljuk, besűrítjük.
A húshoz egy evőkanál szószt keverünk, elosztjuk hat részre és megtöltjük vele a palacsintákat. Felcsavarjuk és meglocsoljuk a szósszal. Tetején tejfölpöttyökkel tálaljuk.