Vörösbabos brownie
Hozzávalók:
1 vörösbabkonzerv lecsepegtetve (kb. 240 gramm)
2 púpos evőkanál kakaópor (nem cukrozott, nem instant)
3 púpos evőkanál rizsliszt
3 púpos evőkanál nádcukor
1 teáskanál sütőpor
1 banán
2 tojás szétválasztva
csipet só
2 evőkanál olvasztott vaj
kb. egy marék hámozott törökmogyoró
A tojásfehérjén és mogyorón kívül minden hozzávalót konyhai aprítóba helyezünk és krémesre dolgozzuk ki a tésztát.
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a kakaós masszába forgatjuk. A végén belekeverjük a durvára tört törökmogyorót is.
Kisebb tepsibe simítjuk a masszát, majd nagyjából 20 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből még lágy kell, hogy legyen a közepe - úgy, ahogy bármelyik másik brownie-t készítjük és vigyázzunk, hogy ne égjen meg a széle.
A nádcukrot helyettesíthetjük bármilyen más édesítővel, tekintettel arra, hogy pl. az eritrit, xilit édesítőereje a nádcukor édességének nagyjából 60-80%-ával ér fel, tehát kicsivel több kell belőlük.