Erdei gombás őzpörkölt teljes kiőrlésű rozsos galuskával
Hozzávalók:
Erdei gombás őzpörkölt
1 kg kockázott őzhús
3 szelet szalonna
3 fej vöröshagyma
2 kápia paprika
1 hegyes erős paprika
3 teáskanál pirospaprika
3 teáskanál paradicsompüré
4 dl húsleves/ alaplé
1 evőkanál csemege paprikakrém
1 evőkanál csípős paprikakrém
30 dkg erdei gombakeverék (friss vagy fagyasztott)
Fűszerek:
1 púpos teáskanál só
5 duci gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
4-5 szem borókabogyó
kakukkfű
tárkony
kömény
bors
majoranna
szegfűbors
Teljes kiőrlésű rozsos galuska
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg rozsliszt
1 tojás
3 dl víz
1 teáskanál só
Az apróra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd kiszedjük. A szalonna visszamaradt zsírján megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd beleszórjuk a kicsi kockákra vágott őzhúst, a kockázott kápia paprikát és a kockázott hegyes erős paprikát. Magas lángon elfőzzük a levét.
A tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, amivel alaposan elkeverjük. Visszatesszük a tűzre és beleöntjük a húslevest és a paradicsompürét.
A fűszereket mozsárban összedolgozzuk (kivéve a babérlevelet és borókabogyót), hogy egy por állagú fűszerkeveréket kapjunk, majd kb. 1,5-2 evőkanálnyit beleszórunk a pörköltbe. Hozzáadjuk a babérlevelet, a borókabogyót és a paprikakrémeket is. Felöntjük annyi vízzel, ami kb. egy ujjnyira lepi el a húst.
Alacsony lángon nagyjából 2,5 óra hosszat főzzük lefedve, néha kevergessük meg. Ha letelt az idő, akkor adjuk hozzá a gombakeveréket (ha gyorsfagyasztott, akkor várjuk meg amíg kienged, után adjuk csak a pörkölthöz), ezzel további kb. 1,5 órát főzzük (vagy addig amíg a hús teljesen puha nem lesz.)
Rozsos galuskával tálaljuk, amelynek az elkészítése megegyezik a hagyományos galuskáéval: a kétféle lisztet a sóval elkeverjük, beleütjük a tojást, hozzáöntjük a vizet és galuskatésztává dolgozzuk össze. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük, meleg vízzel átöblítjük.