2017. máj 30.

Zabital - zabtej készítése házilag

írta: Mézes macska
Zabital - zabtej készítése házilag

Hozzávalók:
6 evőkanál zabpehely (nagy- vagy aprószemű)
1 liter víz
1-2 teáskanál méz vagy bármilyen édesítő

A zabtej készítése végtelenül egyszerű. Az arra érzékenyeknek a növényi tejfogyasztás elsődleges célja a tej helyettesítése, de a házi zabtej szerintem nasinak is kiváló. Őszintén szólva nem tudom mennyi az ideális napi zabtejfogyasztás, de nekem simán lecsúszik 1-1,5 liter is egy nap, mert édesre készítem és finom (inkább tej mellett fogyasztom, nem helyette). De ha valaki egyszer rákap az ízére, tutira otthon fogja gyártani magának a zabtejet.

Ehhez a zabpelyhet száraz serpenyőben alacsony lángon megfuttatjuk nagyjából 3-4 perc alatt, épp, hogy csak kezdje el kiengedni az illatát és melegedjenek át a pelyhek. Vigyázzunk, nehogy leégjen, mert az égett zabpehely íze elrontja a növényi tejünket is. Teljesen mindegy, hogy apró- vagy nagyszeművel készítjük, mert úgyis összeturmixoljuk.

Szórjuk egy kancsóba a zabpelyhet és forró, lobogó vízzel forrázzuk le, majd lefedve hagyjuk egy órát pihenni.

Mézzel vagy bármilyen édesítő hozzáadásával simára turmixoljuk az elegyet, majd apró lyukú szűrőn át leszűrjük - érdemes minél finomabb szövésű szűrőt választani. A szűrőben visszamaradó zabtöret is finom, akár önmagában fogyasztva, akár süteménybe felhasználva.

A kész zabtejet behűtve fogyasztjuk, de felhasználás előtt mindig rázzuk fel. Hűtőben nagyjából 2-3 napot is eláll, bár nálunk még sosem maradt meg, hogy ezt tesztelni tudjam :)

Jó zabtej-készítést!

zabtej.JPG

 

Szólj hozzá

tej édesség zabpehely