Indiai currys csirke
Egy remek curry-alap, paradicsomosan. Egy igazán ízes, fűszeres vacsi, természetesen rizzsel tálalva.
Jó alkalom a házi garam masala felhasználására.
Hozzávalók:
50 dkg lebőrözött csirke alsó- és felsőcomb
1 vöröshagyma
5 cikk fokhagyma
5 ek vaj
fél tk őrölt gyömbér
só
őrölt színesbors
1 púpos tk curry
1 tk őrölt koriander
1 tk kurkuma
1 tk garam masala
fél tk római kömény
4 kardamom magja
1 tk őrölt pirospaprika
1 ek paradicsompüré
1 konzerv darabolt paradicsom vagy 5 db nagy paradicsom
3-4 dl víz
Az előkészület keretében a lebőrözött csirkecombokat alaposan bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. A kardamom magjait mozsárban egész apróra őröljük, a fűszereket előkészítjük.
A vöröshagymát és fokhagymát egészen apróra vágjuk, majd a gyömbérrel együtt megpároljuk a vajban, majd ebbe a vajas alapba mehet az összes fűszer az őrölt paprika kivételével. A fűszereket közepes lángon nagyjából fél percig sütjük.
Beletesszük az előkészített csirkehúst, amit néhány perc alatt mindenhol átforgatva megpirítunk.
A tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, majd mehet bele a darabolt (vagy friss, összekockázott) paradicsom, a paradicsompüré és felöntjük vízzel. Lefedjük, közepes lángon nagyjából 1-1,5 óra hosszat főzzük, egészen addig, amíg a csirkecsontról leomlik a hús. A vizet pótolhatjuk benne, de a végén ha nem elég sűrű, némi kukoricakeményítővel sűríthetünk a szószon. Tálaláskor ki szoktam szedni az összes csontot, hogy csak a húsfalatok maradjanak a szószban. A csirkecurry-t rizzsel tálaljuk.