Smorni, alias császármorzsa
Császármorzsa, smarni, smorni, éppen milyen tájon járunk. De egy közös bennük... az apró, aranyló morzsák édes íze, amit a tetején lévő lekvár koronáz meg.
Hozzávalók (2 adag):
120 g búzadara
60 g liszt
2 tojás
1,5 dl zsíros tej
csipet só
1 tk vaníliaaroma
5 ek étolaj
2 ek cukor
sárgabaracklekvár
A búzadarát, lisztet, a csipet sót, vaníliaaromát, a két tojást és a tejet egy habverővel alaposan kikeverjük, majd kb. fél órára lefedve félretesszük pihenni. Sűrű palacsintatészta állagot kell kapnunk.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd beleöntjük a tésztát. Közepes lángra vesszük a gázt. És most következik a kézimunkás része a dolognak: egy széles fejű fakanállal állandó kevergetés mellett próbáljuk meg minél kisebb darabokra szétnyomkodni a morzsát, miközben folyamatosan sül a tészta. Amikor már nincs nyers része a tésztának, és sikerült egészen pici darabokat varázsolni belőle, szórjuk rá a cukrot, és kevergessük el benne, hogy ráolvadjon. Amikor már kezd egy kicsit lepirulni, zárjuk el alatta a gázt.
Sárgabaracklekvárt a tetejére halmozva tálaljuk.