2016. máj 08.

Cseh sörös gulyás - Pivovarský guláš

írta: Mézes macska
Cseh sörös gulyás - Pivovarský guláš

soros_gulyas1_v.jpg 
A Prágában összesen eltöltött egy hét után kijelenthetem, hogy a rabjai lettünk ennek a városnak. Szívünkbe lopta magát a hangulatos belvárosi utcáival, a gyönyörű kilátással a várból, a helyi emberek vendégszerető attitűdjével - képtelenség is egy mondatban leírni mindazt ami miatt visszavágyunk oda. Amikor csak tudtunk, helyi ízeket kínáló éttermekben, kifőzdékben ettünk, hogy megismerhessük az ottani ízeket. Természetesen itthon sorozatosan próbálom reprodukálni azt az ízvilágot, amit ott megismertünk. Kutatom a cseh főzősblogokat, és jelentem, sikerrel. Konyhájuk némileg hasonlít a mienkéhez, de mindig van benne egy kis csavar.

Cseh ízek sorozat kezdéseként egy sörös gulyást mutatok.

A gulyás (gulas) a csehek pörköltje, ha úgy tetszik. Hagyományosan knédlivel körítik és marhahúsból készítik, most azonban egy kissé magyarosított változat következik. A knédli és a marhagulyás később kerül terítékre, úgy ahogy a gyümölcsös gombóc (ovocné knedlíky) is.

Hozzávalók:
50-60 dkg sertéshús
2 vöröshagyma
3 cikk fokhagyma
1 paradicsom
1 ek liszt
2 dl barna sör
só, bors
1 púpos tk pirospaprika
2 babérlevél
1 tk majoranna
1 púpos ek zsír

Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát a zsíron megpároljuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott sertéshúst és fehéredésig sütjük.

Belekeverjük a kockázott paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, majorannával és a liszttel, elkeverjük. Felöntjük a barna sörrel (cseh Bernard barna sörrel készítettem) és 2 deci vízzel, majd beledobjuk a babérlevet, sózzuk, borsozzuk.

Lassú tűzön időnként megkevergetve puhára főzzük a húst, amíg a leve teljesen besűrűsödik. Ha szükséges, pótoljuk alóla a vizet.

Knédlivel, zsemlegombóccal vagy tarhonyával körítjük, a tetejére díszítésként aprított lilahagymát szórunk.

soros_gulyas1_v.jpg

soros_gulyas2_v.jpg

Szólj hozzá

sör cseh pörkölt marhahús sertés főétel gulyásleves