2016. ápr 16.

Klasszikus kelt tésztás meggyes pite

írta: Mézes macska
Klasszikus kelt tésztás meggyes pite

 meggyes_pite1_v.jpg

Nos, ez az a meggyes pite, amelyik puha, lágy és eléggé gyümölcsös ahhoz, hogy még egy szeletet vegyél belőle. A titka a majdnem nokedli lágyságú tésztában rejlik. Nem dagasztjuk, keverjük. Aki retteg a kelt tésztás sütemények készítésétől, annak bátran ajánlom.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tasak porélesztő (vagy fél kocka friss)
50 g vaj
3,5-4 dl langyos zsíros tej
5-6 ek cukor
2 tojás
1 csipet só

magozott meggy
cukor

Nagyjából 1 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a maradék tejben pedig megolvasztjuk a vajat.

A lisztben elkeverjük a csipet sót és a cukrot majd a tojásokkal, élesztős tejjel, vajas tejjel nokedli sűrűségű tésztát keverünk ki egy fakanál segítségével. Nem kézzel és nem dagasztjuk, mivel nagyon lágy a tészta. Meleg helyen lefedve a duplájára kelesztjük.

A magozott meggyet (ennek a mennyisége személyfüggő, akár egy egész befőttet is elszórhatunk egy pitére) némi cukorral elkeverjük, és a levéből is teszünk félre egy keveset.

Amikor megkelt a tésztánk, belesimítjuk egy sütőpapírral bélelt (vagy kizsírozott) magasabb tepsibe és elszórjuk rajta a meggyet, amit kicsit bele is nyomkodunk. A meggy levéből is csorgassunk rá kicsit. Így hagyjuk további 25-30 percet kelni a tésztát.

Amint ismét megkelt, tolhatjuk is az előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon nagyjából 25 perc alatt készre sütjük vagy tűpróbáig (fontos, hogy ne magas fokozaton süssük, különben a külseje nagyon kiszárad, illetve érdemes a sütőrácsra alufóliát tenni, így a pite alja nem fog idejekorán megpirulni).

meggyes_pite2_v.jpg

meggyes_pite1_v.jpg

meggyes_pite3_v.jpg

 

Szólj hozzá

édesség pite sütemény meggyes