Sült báránylapocka párolt zöldségkörettel
Közeleg a húsvét. Ezzel a báránysülttel kezdtük a felkészülést.
Hozzávalók:
1 kg csontos báránylapocka
1 liter sűrű csirke alaplé
2 nagy répa
1 nagy fehérrépa
2 db vöröshagyma
1 db lilahagyma
1 bögre zöldborsó
1+fél ek himalájai só
fél ek kakukkfű
fél tk köménymag
fél ek fokhagymagranulátum
3 db babérlevél
10 szem feketebors
A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk. Az 1 evőkanál sót, kakukkfüvet, köménymagot és fokhagyma granulátumot mozsárban addig őröljük, amíg a porózus keveréket nem kapunk, ez lesz a bárányhoz a fűszerkeverékünk.
Kivajazunk egy jénait, a báránylapockát alaposan megmossuk, két-három nagyobb darabra vágjuk fel. A felszeletelt zöldségeket a fűszerkeverék felével összekeverjük, majd szórjuk bele a jénai aljába. A bárányhúst néhány helyen egy kés hegyével megszurkáljuk, majd a fűszerkeverék másik felével alaposan bedörzsöljük.
Fedő alatt sütjük így fél órát. Ezután felöntjük az alaplével, teatojásban hozzádobjuk a babérlevelet és szemesborsot, a húst enyhén megsózzuk még egyszer. Lefedve 1,5-2 órán keresztül közepes hőfokon sütjük addig, amíg a hús megpuhul annyira, hogy a csontokat könnyedén ki tudjuk húzni belőle. Ezt követően fedő nélkül 10-15 perc alatt megpirítjuk. A zöldségkörettel tálaljuk, ami közben megpárolódott az alaplében is el is főtte azt.