2016. jan 15.

Házi műzliszelet

írta: Mézes macska
Házi műzliszelet

muzli2v.jpg

Ha kifejezetten „egészséges” ételek után kutakodna valaki a blogon, sajnos el kell szomorítanom. Ritkán készítek egészségesnek szánt ételeket, a zöldségek is inkább csak vendégszereplők nálam (sajnos, bár rajta vagyok, hogy ezen változtassak). Ez a recept most viszont egy kivétel.

Bár be kell vallanom, hogy a házi műzliszeletet is igazából a mohóság ihlette. Hiszen ki éri be egy (kettő vagy öt) kicsi műzliszelettel? :) Házilag készítve viszont valóban olyan alapanyagok és annyi kerül bele, amit és amennyit szeretnénk (vagy ami van otthon) és nem mellesleg megnyugtathat a tudat is, hogy egészséges nasit fogyasztunk.

Hozzávalók:
12 dkg nagy szemű zabpehely
20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
4 ek méz
70 ml gyümölcslé (alma és/vagy narancs)
3 dkg dió
3 dkg törökmogyoró
3 dkg szezámmag
fél citrom leve

A műzliszelet sajátos ízét a pirított hozzávalók kerekítik ki igazán. Ezért azzal kezdjük, hogy a zabpelyhet enyhén megpirítjuk (szárazon).

A diót, mogyorót durvára törjük, majd a szezámmaggal együtt szintén szárazon megpirítjuk őket, egészen addig, amíg a pirítástól illatozni kezdenek.

Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk.

Az összes hozzávalót jól összedolgozzuk, egy sütőpapírral kibélelt jénai tálba (vagy sütőtálba) simítjuk és előmelegített sütőben közepes lángon 25 perc alatt készre sütjük. Sülés közben pillantsunk rá néhányszor; vigyázzunk, hogy a széle ne égjen meg. Ha a széle jobban pirulna, akkor vegyük lejjebb a sütési hőfokot.

muzli2v.jpg

muzli1v.jpg

muzli3v.jpg

Szólj hozzá

édesség mézes zabpehely műzli