Tárkonyos karfiolleves, lúdgégetésztával
(zöldséges és kolbászos változatban)
Egy adventi hétvége levese két köntösben.
Emellett újabb alkalom arra, hogy a Prágában vásárolt alaplésűrítményemet használjam (nálunk sajnos nem lehet kapni, de ha valaki találkozik vele, bátran ajánlom, levesekhez, gulyáshoz, pörkölthöz és minden olyan ételhez, amihez alaplé szükséges, tökéletesen illik). Talán elsőre eretnekségnek tűnik egy tejszínes zöldséglevesbe kolbászt főzni, de másnap a megmaradt levesből az eredetihez hasonló, de annál teltebb ízvilágú, laktató, kicsit sem vega leves kerekedett.
Hozzávalók:
1 fej hagyma
3 ek olaj
fél fej karfiol
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 púpos ek liszt
1 csirkés leveskocka
petrezselyem
só, bors
1 tk tárkony
1 tk alaplésűrítmény (Maggi)
1 dl tejszín
1 marék lúdgégetészta
Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, majd az rózsáira szedett karfiolt, szeletekre vágott répát és fehérrépát hozzáadjuk. Kb. 10 percig dinszteljük a zöldségeket gyakran megkevergetve.
Megszórjuk liszttel, 1-2 percig kevergetjük. Belemorzsoljuk a leveskockát, felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, tárkonyozzuk és az alaplésűrítményt is hozzákeverjük.
Ha megfőttek a zöldségek, belerakjuk a levestésztát, petrezselymet, tejszínt. Addig főzzük, amíg a tészta megpuhul.
Az eredeti karfiolleves:
A kolbászos karfiolleves:
A Prágában vásárolt alaplésűrítmény: