Sütőtökpüré pirított tökmaggal és mangalicachips-sel
Hozzávalók:
2 bögre nyers kockázott sütőtök
1 evőkanál vaj
1 púpos evőkanál mascarpone
tökmag
4 vékony szelet mangalicasonka
Ezzel a hideg előétellel beleharaphatunk az ősz ízeibe. Amíg tart a sütőtökszezon érdemes egy nagyobb adag pürét elkészíteni, hiszen sósan és édesen is sokszínűen fel tudjuk használni. Ez itt kérem sütőtök krémleves helyett készült.
A sütőtökpüréhez a kis kockákra vágott sütőtököt néhány perc alatt egy evőkanál vajon, a serpenyőt lefedve egészen puhára pároljuk. Nem baj, ha kicsit kezd szétesni. Amikor minden kis kocka megpuhult, némi vizet (kb. egy- másfél deci) és a mascarponét hozzáadva a botmixerrel egészen krémesre keverjük.
A tökmagot zsiradék nélkül néhány perc alatt megpirítjuk.
A chips-hez a mangalicasonkából szeletelő segítségével papírvékony szeleteket szelünk le, a zsíros részét nagyjából levágjuk róla és ha van kontaktgrillünk, akkor abban nagyjából 2 perc alatt ropogósra sütjük. Ha nincs kontaktgrill, akkor egy serpenyőben zsiradék nélkül magas lángon pirítjuk roppanósra.
A tálaláshoz egy kanál tökpürét helyezünk egy tálkába, megszórjuk a pirított tökmaggal és a mangalicachips-et kettétörve beletűzzük.