2017. nov 04.

Rizottó tenger gyümölcsével

írta: Mézes macska
Rizottó tenger gyümölcsével

Hozzávalók:
15 dkg rizottórizs (pl. arborio, carnaroli)
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1,5 dl száraz fehérbor
8 dl meleg alaplé
1 kisebb fej vöröshagyma
1 bögre vegyes tenger gyümölcse (kagyló, koktélrák, bébipolip)
2-3 cikk fokhagyma
só, bors
2 evőkanál vaj
fél bögre reszelt ízes kemény sajt (pl. gouda, cheddar)
friss petrezselyem

A vaj és az olaj keverékén üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Beleszórjuk a rizst, amit fehéredésig pirítunk. Hozzáöntjük a száraz fehérbort és folyamatosan kevergetjük addig, amíg teljesen beissza. Ekkor belekeverjük a tenger gyümölcseit.

Merőkanalanként öntjük hozzá a meleg alaplevet; csak akkor töltünk rá ismét, amikor már az előző adagot beszívta a rizs. Néha keverjünk egyet rajta. Közben fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával.

Ha elfogyott az alaplevünk, kóstoljuk meg a rizst, hogy megpuhult-e. Amikor a rizs már az utolsóként hozzátöltött folyadékot majdnem beitta és kellően puha (de még nem főtt szét!), elzárjuk alatta a gázt, lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a reszelt sajtot, a vajat, és összeforgatjuk. Mielőtt lehúznánk a tűzről, olyan állagúnak kell lennie a rizottónknak, hogy egy kicsit folyósabb mint amilyennek tálaláskor szeretnénk látni.

Mielőtt tálaljuk, néhány percet állni hagyjuk. Aprított petrezselyemmel megszórjuk.

tenger_gyum_rizotto.JPG

Szólj hozzá

tenger gyümölcsei rizs főétel alaplé