Jalapeno-s sajtkrémleves rozsos pirítóssal
Esős napokon jól esik egy kellemesen csípős, krémes sajtleves.
Hozzávalók (2 fő részére):
fél vöröshagyma
néhány karika jalapeno paprika (savanyítottat használtam)
2 ek vaj
1 púpos ek liszt
1,5 dl tejszín
2,5 dl alaplé (vagy 2,5 dl forró vízben fél leveskockát feloldunk)
só
10-15 dkg cheddar vagy tilsiti sajt
A vöröshagymát és a jalapeno paprikát egészen apróra vágjuk. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd alacsony lángon a hagymát és a paprikát megpároljuk benne. Megszórjuk liszttel, amit rózsaszínre pirítunk majd felöntjük egy kis alaplével és tejszínnel. Felmelegítjük éppen addig, hogy még ne forrjon és a reszelt sajtot elkezdjük beleadagolni, mindig óvatosan megkeverve. Az alaplé, tejszín, sajt adagolását addig folytatjuk, amíg el nem fogy. Néhányat forraljunk rajta, majd elzárjuk. Tálalás gyanánt rozskenyérből pirítunk néhány szeletet a sajtkrémleveshez.