2016. júl 03.

Lasagne palacsintával készítve

írta: Mézes macska
Lasagne palacsintával készítve

lasagne_palacsinta_v.jpg

Úgy alakult, hogy megmaradt egy nagyobb adag palacsintatészta másnapra, és mivel előző nap belaktunk lekváros és kakaós tekercsből, ezért édesen már nem kívántuk. Adódott a kérdés: mi legyen belőle másnap?

És bár a lasagna-t mindig tésztalappal készítem, most tettem egy kivételt és palacsintára halmoztam a húsos szószt és a fehérmártást. A hagyományos lasagne-hez képest lágyabb ízű étel kerekedett belőle, érdemes kipróbálni. 

Hozzávalók:
kész palacsinta lapok kb. 6-8 darab (recept itt)
kb. 15 dkg reszelt félkemény sajt

Húsos szószhoz
40 dkg darált sertés hús (vagy sertés-marha vegyesen)
1 vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 konzerv darabolt paradicsom
2 dl paradicsomlé
1 dl víz
1 tk zsálya

bors
bazsalikom
olívaolaj

Fehérmártáshoz
2 ek vaj
3 ek liszt
4 dl száraz fehérbor
2,5 dl tej

bors

Ha megfelelően készülünk elő ehhez az ételhez, akár szinkronban is készíthetjük a mártásokat. A palacsintalapokat a főzés elején vagy közben is kisüthetjük, bár nálunk a maradék néhány palacsinta adott volt. Tehát készítsük ki valamennyi hozzávalót, hogy kéznél legyenek.

A húsos mártáshoz az apróra vágott hagymát és sárgarépát némi olívaolajon megpároljuk, majd a darált húst hozzádobjuk és erős lángon megpirítjuk. Amikor már szép barna a husi, fűszerezzük a zsályával, sóval, borssal, bazsalikommal, felöntjük a paradicsomlével, darabolt paradicsommal és egy kis vízzel. Lefedjük, kb. 15-20 perc alatt közepes lángon mártássá főzzük.

A fehérmártáshoz a vajat felolvasztjuk egy lábasban, elkeverjük benne a lisztet és rózsaszínre pirítjuk, majd felöntjük apránként a borral, hozzákeverjük a tejet is, fűszerezzük és ezt is sűrűre főzzük (ami fontos, hogy a bor alkoholos ízét és a lisztes ízt kiforraljuk belőle).

Ha kész a két mártás, a sajtot lereszeljük és összeállítjuk a lasagna-t. Kivajazunk egy (ideális esetben) kerek jénait, az aljára fektetünk egy palacsintát, majd elkezdjük rétegezni a húsos szószt, rá kerül egy kis merőkanálnyi fehérmártás, kicsi sajt minden réteg közé. A tetejére egy kevés fehérmártás kerül és sok-sok sajt. Előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
lasagne_palacsinta_v.jpg

Szólj hozzá

tej palacsinta paradicsom sajt fehérbor főétel lasagne fehérmártás