Toszkánai zöldbableves
Friss zöldségek minden mennyiségben kerülhetnek bele.
Hozzávalók:
15 dkg csirkemell vagy csirkecomb
12 dkg zöldbab
1 db krumpli
2 db sárgarépa
2 cikk fokhagyma
1 db fehérrépa
2 szál újhagyma (zöldhagyma)
1 ek liszt
3 ek tejföl
1 tk pirospaprika
só
bors
őrölt kömény
1 babérlevél
apróra vágott petrezselyem
Előkészítjük a hozzávalókat: a csirkehúst apró kockákra vágjuk, a hámozott krumplit úgyszintén, a sárgarépát, fehérrépát karikázzuk. A zöldbabot 1-2 cm hosszú darabokra szeljük.
Forró olajban megpároljuk az apróra vágott zöldhagymát és zúzott fokhagymát, beledobjuk a csirkehúst és hirtelen megpirítjuk. Ezután a húshoz adjuk a zöldségeket (fehérrépát, sárgarépát, krumplit, zöldbabot), majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. A tűzre visszatéve babérlevéllel, sóval, borssal, köménnyel ízesítjük, felöntjük kb. 1 liter vízzel és kis lángon főzzük.
Közben elkészítjük a tejfölös habarást: a lisztet némi vízzel simára keverjük a tejföllel.
Amikor a hús és a zöldségek is megpuhultak, behabarjuk a levest a tejfölös habarással, besűrítjük, majd megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és ha szükséges, utánízesítjük.