Körtés mézes-mázas pite
Édes körtés pite a hétvégére.
A házi körtelikőr készítéséből kimaradt körte a lehető legjobb helyre került (körtelikőr recept később...).
Hozzávalók (23 cm átmérőjű piteformához):
Tészta
20 dkg liszt
8 dkg zsír
2 ek cukor
1 tojás
1 ek vaníliás cukor
1 ek víz
csipet só
Körtés töltelék
4-5 db érett körte
citromlé
6 dkg méz
1,5 dl száraz fehérbor
1 nagy csipet őrölt fahéj
1 nagy csipet őrölt szegfűszeg (vagy teatojásban tesszük bele, hogy később kihalásszuk)
Krém
10 dkg cukor
1 ek vaníliás cukor
1 vaníliarúd magjai
2 tojás
3 tk kukoricaliszt
1,5 dl tejszín
A tésztát állítjuk össze elsőként: a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót és a zsírral elkezdjük összemorzsolni. Amikor már morzsalékos, hozzáadjuk a cukrot, jól összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kissé felvert tojást és a vizet majd gyorsan összeállítjuk a tésztát egy gombóccá, folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük kb. fél órára. A tésztát piteformába nyújtjuk, villával megszurkáljuk, majd 10 perc alatt közepes meleg sütőben elősütjük.
A töltelékhez a körtéket meghámozzuk, kicsi kockákra vágjuk, citromlével meglocsoljuk, összeforgatjuk. Egy lábasba öntjük a mézet, amit elkezdünk karamellizálni, majd felöntjük a borral, megszórjuk a fahéjjal és szegfűszeggel. Beleszórjuk a felszeletelt körtét, majd lefedve néhány perc alatt puhára főzzük. Ezután a körtét szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük.
A krémhez egy tálba beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, tejszínt, kukoricalisztet, majd habverővel simára keverjük.
Az elősütött tésztán elosztjuk a puhára főzött körtét, majd a tojásos-tejszínes masszát óvatosan ráöntjük. Közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már nem remeg a közepe.
A körte főzésénél visszamaradt mézes-boros levet visszatesszük a tűzre, majd néha megkevergetve sűrűre fűzzük.
A sütőből kivett pite tetejére rásimítjuk a besűrített szirupot, kihűtjük legalább langyosra, hogy szeletelni tudjuk.