Kakaós csiga
szuperpuha, kelt tésztás kakaós csigák
Ezt azt hiszem nem kell túlságosan körbemagyarázni. Egy kakaós csiga, frissen, melegen a sütőből, vasárnap délután, teával... adja magát.
A tészta alapreceptje a Családi szakácskönyvből származik.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
60 g kristálycukor
csipet só
1 tojássárgája
1 cs. porélesztő (vagy fél kocka friss)
0,5 dl étolaj
3,5 dl langyos tej
disznózsír
holland kakaópor
kristálycukor
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzákeverjük a cukrot, csipet sót, hozzáadjuk a tojássárgáját, élesztős tejet, maradék langyos tejet és az olajat. Nagyon lágy, hólyagosra kidagasztott tésztát készítünk belőle. Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A keserű kakaóport összekeverjük annyi cukorral, hogy elég édes tölteléket kapjunk.
Amikor megkelt a tészta, két gombócot formálunk belőle. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd megkenjük vékonyan disznózsírral (próbáltam olvasztott vajjal is, de nem az igazi, próbáljátok ki disznózsírral, sokkal lágyabb marad a tészta is), majd a cukrozott kakaóval egyenletesen beszórjuk. Felcsavarjuk, 2-3 centi vastag szelekre vágjuk, sütőpapíros tepsibe fektetjük őket és lefedve hagyjuk 20-25 percet kelni meleg helyen. Amikor megpuffadtak, mehet a közepes meleg sütőbe, 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.