2016. ápr 08.

Marhalábszárpörkölt galuskával

írta: Mézes macska
Marhalábszárpörkölt galuskával

marhaporkolt1_v.jpg

Hozzávalók:

Marhapörkölt
40-50 dkg marhalábszár
2 nagyobb vöröshagyma
2 paradicsom
1 hegyes erős paprika
3 ek paradicsompüré
1,5-2 tk só
1 kk feketebors
fél kk őrölt kömény
3 babérlevél
1 tk pirospaprika
3 gerezd fokhagyma
6-7 dl víz
étolaj

Felhevített olajban megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát. A hagyma mennyisége lehet megközelítőleg annyi, mint a hús mennyisége, a marhahús íze ugyanis jól tűri a hagymát, valamint ettől lesz szaftos a pörköltünk.

A megpárolt hagymához adjuk a kis kockákra vágott marhahúst, amit nagyjából fehéredésig sütünk. Ekkor megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel és fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, zúzott fokhagymával, babérlevéllel. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paradicsompürét és a hegyes erős paprikát.

Alaposan elkeverjük, majd felöntjük a maradék vízzel és lefedjük. Közepes lángon tartva nagyjából 2-3 óra alatt teljesen megpuhul a hús, közben néha kevergessük meg, pótoljuk a vizet ha szükséges, valamint a vége felé utánfűszerezhetjük ha szükséges. Galuskával tálaljuk.

Galuska (nokedli)
400 g liszt
1 tojás
3 dl víz
1 tk só

A sóval elkevert lisztbe beleütjük a tojást, felöntjük a vízzel és nem túlságosan kidolgozva a tésztát, kikeverjük. Lobogó, sós vízbe szaggatjuk a nokedlit. Leszűrjük és rögtön zsiradékba forgatjuk, hogy ne tapadjon össze.

marhaporkolt1_v.jpg

marhaporkolt2_v.jpg

Szólj hozzá

magyar pörkölt marhahús főétel galuska nokedli