2016. már 25.

Medvehagymás kijevi csirkemell sütőben sütve

írta: Mézes macska
Medvehagymás kijevi csirkemell sütőben sütve

kijevi_csirke1_v.jpg

A kijevi módra készített csirke leggyakrabban előre panírozott golyócskák formájában jön velünk szembe. Otthon elkészítve azonban mennyei hétvégi vagy akár ünnepi fogást is varázsolhatunk belőle. Eredetileg petrezselymes-fokhagymás fűszervaj kerül a csirkemellbe töltelékként. Medvehagymaszezonban azonban kihagyhatatlan ziccernek tűnt az elkészítése némileg módosítva az alapfűszerezésen.

Hozzávalók:

Medvehagymás fűszervajhoz
3 púpos ek puha vaj
nagy csipet só
frissen őrölt bors
1 tk citromlé
aprított medvehagyma

Petrezselymes fűszervajhoz
3 púpos ek puha vaj
nagy csipet só
frissen őrölt bors
1 tk citromlé
1 nagy gerezd zúzott fokhagyma
aprított petrezselyem

40-50 dkg csirkemell
himalájai só

panírozáshoz liszt, 1 tojás, zsemlemorzsa
sütőben sütéshez (kenéshez) étolaj

Ha már jó előre tudjuk, hogy kijevi csirkemellet készítünk, akkor a fűszervajat érdemes előre elkészíteni, így megkönnyíthetjük a dolgunkat. A fűszervajhoz valókat keverjük ki egy-egy tálkában, majd folpackba csomagolva henger alakúra formázzuk és a mélyhűtőbe tesszük pár órára (ha nincs erre időnk az sem baj, viszont akkor a csirkemellet jó szorosan kell majd összezárni, hogy ne folyjon ki belőle az olvadt vaj).

A csirkemellet szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, besózzuk, hagyjuk negyed órát pihenni.

A megdermedt fűszervajat szeletekre vágjuk és egy-egy szeletet helyezünk a csirkemellekre. Feltekerjük, összecsomagoljuk a husikat, két-két fogpiszkálóval megtűzzük, hogy sülés közben ne essen szét és kisebb eséllyel folyjon ki a töltelék belőle. Duplán panírozzuk a batyukat, azaz liszt-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa. Rácsra fektetjük a bepanírozott husikat (a rácsot pedig egy tepsibe rakjuk, hogy ha mégis kifolyna a fűszervaj, akkor se a sütő aljában végezze).

Kenőecsettel a batyuk mindkét oldalát jól átkenjük étolajjal, ettől lesz ropogós és szép piros a bundájuk. Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsülnek a csirkék, közben néha forgassuk át őket.
Rizzsel és párolt zöldséggel tálaljuk. Akkor jó, ha kettévágva épp, hogy csak olvad a fűszervaj.

kijevi_csirke1_v.jpg

kijevi_csirke2_v.jpg

Szólj hozzá

medvehagyma főétel csirkemell vajas petrezselyem