Rizskoch eperszósszal
Hétvégi nasi édesszájúaknak.
Hozzávalók
Tejberizshez:
25 dkg arborio rizs (vagy bármilyen rizottó rizs)
6 ek cukor
1 ek vaníliáscukor
1 liter zsíros tej
4 tojás
1 vaníliarúd kikapart magjai
Eperszószhoz:
25 dkg fagyasztott eper
4 ek cukor
fél deci víz
1 púpos tk kukoricakeményítő
A rizst puhára főzzük a cukorral, vaníliáscukorral, vaníliával édesített tejben. Amikor a rizs megpuhult, és felszívta az összes tejet, tegyük félre, hagyjuk kihűlni legalább langyosra.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéből verjünk kemény habot egy csipet só segítségével.
A kihűlt tejberizsbe keverjük bele a tojássárgájákat, majd óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a keményre vert tojásfehérjét. Kóstoljuk meg ebben a fázisban, ha nem elég édes, akkor keverjünk még hozzá némi cukrot. Kapcsos tortaformába töltjük a masszát, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Az eperszószhoz a fagyasztott gyümölcsöt egy kevés vízzel és a cukorral felfőzzük. Egész addig forraljuk amíg a gyümölcsök szétesnek, majd a vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Lekvár állagú szószt kell kapnunk.
A rizskoch-ot az eperszósszal nyakon öntve tálaljuk.