Kurkumás francia hagymakrémleves - sajtos pirítóssal
Ha valami gyors, egyszerű, de mégsem mindennapi, dekoratív levest szeretnénk feltálalni, akkor a hagymakrémleves sajtos pirítóssal ideális választás lehet.
Hozzávalók:
4 fej vöröshagyma
6 cikk fokhagyma
2 db csirkés leveskocka
1 liter víz
2 ek liszt
1 csokor petrezselyem
3 dl tejszín
1 tk kurkuma
5 dkg vaj
2 ek olívaolaj
himalájai só
frissen őrölt bors
a tálaláshoz:
reszelt parmezán
sütőben sült sajtos pirítós (a képen parmezános, trappista sajtos pirítós)
Először is a leveskockákat elmorzsoljuk és feloldjuk egy liter forró vízben. Vagy használhatunk ennek megfelelő mennyiségű sűrűbb csirkealaplevet is.
Egy lábasban az olaj és vaj keverékén megpároljuk a karikákra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát. Amikor puha a hagyma, beleszórjuk a kurkumát, petrezselymet és elkeverjük.
Rászórjuk a lisztet, 2 percig kevergetve sütjük, majd apránként felöntjük a leveskockás vízzel (vagy csirke-alaplével) és tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Főzzük nagyjából negyed órát.
Botmixerrel leturmixoljuk a hagymalevest, majd visszatesszük még néhány percre összeforralni.
A tálaláskor a tányér aljába egy kevés parmezánt szórunk, erre merjük rá a forró levest, és a sajtos pirítóssal tálaljuk.