2016. már 11.

Kurkumás francia hagymakrémleves - sajtos pirítóssal

írta: Mézes macska
Kurkumás francia hagymakrémleves - sajtos pirítóssal

hagymaleves_v.jpg

Ha valami gyors, egyszerű, de mégsem mindennapi, dekoratív levest szeretnénk feltálalni, akkor a hagymakrémleves sajtos pirítóssal ideális választás lehet.

Hozzávalók:
4 fej vöröshagyma
6 cikk fokhagyma
2 db csirkés leveskocka
1 liter víz
2 ek liszt
1 csokor petrezselyem
3 dl tejszín
1 tk kurkuma
5 dkg vaj
2 ek olívaolaj
himalájai só
frissen őrölt bors

a tálaláshoz:
reszelt parmezán
sütőben sült sajtos pirítós (a képen parmezános, trappista sajtos pirítós)

Először is a leveskockákat elmorzsoljuk és feloldjuk egy liter forró vízben. Vagy használhatunk ennek megfelelő mennyiségű sűrűbb csirkealaplevet is.

Egy lábasban az olaj és vaj keverékén megpároljuk a karikákra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát. Amikor puha a hagyma, beleszórjuk a kurkumát, petrezselymet és elkeverjük.

Rászórjuk a lisztet, 2 percig kevergetve sütjük, majd apránként felöntjük a leveskockás vízzel (vagy csirke-alaplével) és tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Főzzük nagyjából negyed órát.

Botmixerrel leturmixoljuk a hagymalevest, majd visszatesszük még néhány percre összeforralni.

A tálaláskor a tányér aljába egy kevés parmezánt szórunk, erre merjük rá a forró levest, és a sajtos pirítóssal tálaljuk.

hagymaleves_v.jpg

Szólj hozzá

leves sajtos hagyma parmezán krémleves kurkuma pirítós farncia