Sárgabarackos pite nádcukorral
Nyáridéző sütemény. De befőttből is elkészíthetjük.
Hozzávalók:
50 dkg sárgabarack
10 dkg nádcukor
10 dkg puha vaj
2 tojás
13 dkg liszt
1 púpos tk fahéj
fél cs. sütőpor
1 vaníliarúd
Tetejére:
1 ek porcukor
1 tk fahéj
Elsőként előkészítjük a barackokat, hogy a sütemény tetejére kerülve ékesen díszítsék a piténket. A csonthéjasokat 1-1 percre forrásban lévő vízbe mártjuk, majd a héjukat lehúzzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, félretesszük.
A vajat a nádcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a vaníliarúd kikapart magjait. Lassan beleadagoljuk a sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet. Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját.
Sütőpapíros tepsibe simítjuk a tésztát, majd a félbevágott barackokkal befedjük a tésztát. Sajnos a képen látható pitére idő közben elcsipegettem az (egyébként baracklekvár ízre hajazó finom) felezett barackokat, ezért esett meg, hogy a tésztába már kevéske maradt.
Előmelegített sütőbe toljuk és nagyjából 25-30 perc alatt megsütjük. A tetejét fahéjas porcukorral szórjuk meg.