2016. jan 20.

Sajtos-kalapos csirkemell

írta: Mézes macska
Sajtos-kalapos csirkemell

avagy a házi csirkesült fűszerkeverék dícsérete

fuszerso1_v.jpg

Most ragadom meg az alkalmat, hogy a házi csirkesült fűszersómat megosszam. Egy kedd esti vacsi apropója volt az alkalom arra, hogy a kifogyott fűszersóból új adagot készítsek.

Szeretem a bolti fűszerkeverékeket.... inspirációnak használni. Végigpásztázom, hogy milyen hozzávalókat (fűszereket) tartalmaz, majd házilag megpróbálom reprodukálni azt az ízt, csak az arányokat kell kikísérletezni (E-számok nélkül). Így történt ez most is.
Újabb furcsa alapanyag: a nátrium-glutamát. Rövid pályafutása alatt nem szerzett túl jó hírnevet, sőt, viszont nem ezért tartom. Hanem, mert az umami ízért felelős, kiemeli az ételek ízét. Ettől az adalékanyagtól érezzük finomnak a chips-et, a fűszerkeveréket, a leveskockából készült ételt és a felvágottakat. Valamint az umami ízt megtaláljuk a parmezánban, paradicsomban és a szójaszószban is. Kíváncsiságból vásároltam belőle (egzotikusfuszerek.hu) és azóta is használom.

Hozzávalók:
3 púpos teáskanál (tk) só
fél tk fokhagyma granulátum
1 csapott tk paprika
1 kávéskanál (kk) oregano
fél kk cukor
fél kk őrölt fekete bors
fél kk chilipehely
1/3 kk curry
1/3 kk őrölt koriander
¼ kk őrölt kömény
¼ kk gyömbér
1 csipet nátrium-glutamát

Minden hozzávalót, miután kimértünk, egy mozsárban alaposan összetörünk, összevegyítünk. A nátrium-glutamát természetesen elhagyható, a végeredményt nem befolyásolja, azonban a kész fűszerkeveréknek mégis ad egy plusz ízt.

fuszerso2_v.jpg

A kalapos csirke pedig az alábbi módon készült: 30 dkg csirkemellet szeletekre vágunk, beszórjuk a fűszersóval, kb. 10 percet hagyjuk pihenni, majd olívaolajon a csirkeszeletek mindkét felét megpirítjuk. A végén 1-1 sajtszeletet helyezünk a húsra, majd fedő alatt alacsony lángon ráolvasztjuk.

fuszerso3_v.jpg

Sült krumplival és párolt zöldséggel tálaltam.

fuszerso1_v.jpg

Szólj hozzá

egyéb sajtos csirkemell fűszerkeverék