2016. jan 13.

Fehérboron pirított csirke csiperkével

írta: Mézes macska
Fehérboron pirított csirke csiperkével

feherbor.jpg

Tipikus hétköznapi vacsora. A 2016-os Erdélyi Konyha Kalendáriumból származik az ihlet. Krokettel tálalva laktató vacsi.

Hozzávalók:
20 dkg csiperkegomba szárával (vagy vegyes erdei gomba)
25 dkg csirkemell
2 dl tejszín
20 g vaj
olívaolaj
50 ml száraz fehérbor
fél ek kukoricakeményítő kb. 50ml vízben feloldva
himalájai só
1 mk petrezselyem
1 mk tárkony

Az olívaolaj és vaj keverékén néhány percig pároljuk a szeletekre vágott gombát. Amikor levet eresztett, megsózzuk, megszórjuk a petrezselyemmel és tárkonnyal. Elfőzzük a levét.

Az előzőleg kockákra vágott, enyhén sózott csirkemellet a gombához dobjuk, fehéredésig pároljuk, majd ráöntjük a fehérbort (száraz fehér Tokajit használtam) és fedő alatt közepes lángon addig fűzzük amíg teljesen elfő a bor. Ezután a egészet jól lepirítjuk, egészen amíg a csirkemell és a gomba odakap egy kicsit.

Felöntjük a tejszínnel, majd a szószt a vízben feloldott keményítővel besűrítjük. Forralunk rajta néhányat. Sütőben sült krokettel tálaljuk, remekül lehet tunkolni.

feherbor.jpg

Szólj hozzá

gomba tejszín fehérbor főétel csirkemell