2016. jan 03.

Házi sajtkészítés

írta: Mézes macska
Házi sajtkészítés

sajt3v.jpg

Már régóta szemezgettem a sajtkészítéssel. Így esett meg, hogy egy novemberi vasárnapi vásárban szereztünk friss házi tejet, melyből elkészítettük a házi sajtunkat. Az 5 liter tejből nekünk pontosan 65 dkg sajt lett, bár az elkészült sajt mennyisége nagyban függ a tej minőségétől, zsírosságától is.

A sajt a Havastanya receptje alapján készült.

Hozzávalók:
5 liter házi tej (minél zsírosabb)
1,5 dl 10%-os ecet
15 g só a sajthoz
100 g só a sófürdőhöz
víz

1. Először is szükségünk lesz egy formára, amiben a sajtot préselni tudjuk majd. Ezt érdemes előre elkészíteni. Én egy kilós sajtkrémes vödröt használtam, melyet egy felizzított szeggel lyuggattam ki a képen látható módon. A lyukakon keresztül tud majd kicsorogni a felesleges savó.
sajt1v.jpg

2. Egy nagy, vízzel kiöblített lábasba tesszük fel főni a tejet, melybe 15 gramm sót keverünk. Lassan melegítjük, közben figyeljük, hogy ne égjen le, gyakran kevergessük. Mivel zsíros volt a tej, ezért alacsony lángon sokáig tartott mire felforrt, de érdemes türelmesnek lenni. A következő a legkényesebb pont. Fontos, hogy ne lobogjon túlságosan a tej, mert akkor leég, vigyázni kell, hogy ne fusson ki, azonban eléggé kell forrnia ahhoz, hogy ki tudja csapni a sajtot. Azt, hogy mikor forr, látjuk és halljuk is (habzik és bugyogó hangot ad).

3. Folyamatosan mértem a hőmérsékletét, egészen amíg elérte a 100 °C-ot, ekkor kezdett forrni. Ezen a ponton lassan beleöntöttem az ecetet, közben néhányszor megkevertem, majd 3-4 perc múlva elzártam alatta a gázt is. További 20-30 percig hagyjuk állni, hogy a savó és a sajt jól szétváljon.

4. A mosogatóba helyezünk egy szűrőt, melyre muszlinkendőt vagy pelenkát terítünk. A kendőbe szűrővel óvatosan átmerjük a kicsapódott sajtot (ha ízesített sajtot szeretnénk készítenénk, ezen a ponton kell belekeverni a tetszés szerinti fűszereket). Fogjuk össze a kendőt és emelgessük meg néhányszor, hogy jobban csepegjen, csavarhatunk is rajta egyet, de vigyázzunk, mert forró. Amikor már nem csepeg belőle savó (kb. egy órát hagytuk állni a becsavart kendőt felaggatva), akkor mehet a présbe. Ha túl vastagnak ítéljük meg a sajtot, hosszában félbevághatjuk.

5. A kis gömböcünket átrakjuk a kilyuggatott dobozba és súlyt helyezünk rá. Ha délután készítjük a sajtot, akkor éjszakára megfordítjuk.

6. Másnap délután jöhet a sófürdő. 1 liter hideg vízben feloldunk 100 gramm sót, majd a sajtot 3-5 órán keresztül áztatjuk benne. Az áztatási idő függ a sajt vastagságától. Ezután rácsra tesszük érlelni, hogy kérget kapjon. Kb. 1-3 napot hagyjuk állni – attól függően, hogy milyen keménységű sajtot szeretnénk, majd mehet a hűtőbe, de vigyázzunk, hogy ne érje műanyag, inkább zsírpapírba csomagoljuk.

És íme a végeredmény, egy reszelhető, keményebb házi tehénsajt.

sajt2v.jpg

sajt3v.jpg

Szólj hozzá

egyéb sajt házi