2016. jan 02.

Karácsonyi mézeskalács

írta: Mézes macska
Karácsonyi mézeskalács

mezes2v.jpg

Már második éve készítem el a mézeskalács-lakóparkomat, idén kisebb házikók születtek színes tetővel, míg tavaly inkább a cukorkadíszítés dominált a sok pici házikón.

Hozzávalók:

450 g liszt
200 g porcukor
2 kk szódabikarbóna
2 tojás
2 ek puha vaj
2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
plusz egy csipet őrölt fahéj, szegfűszeg és koriander
200 g méz
1 ek vaníliás cukor
díszítéshez cukormáz (1 tojásfehérjéhez kb. 12-14 dkg porcukor, csipet só) és ízlés szerinti cukorkák, ételfesték

A vajat és a mézet addig melegítjük együtt, míg homogén állagúvá tudjuk keverni.
Egy tálban összekeverjük a száraz (liszt, porcukor, szódabikarbóna, fűszerek, vaníliás cukor) hozzávalókat, majd hozzáadjuk a tojásokat és a langyos vajjal elkevert mézet. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, bucivá formáljuk majd folpack-ba csomagolva minimum egy éjszakára a hűtőbe dugjuk pihentetni.

A tésztát háromfelé szoktam osztani, így könnyebb vele dolgozni. Az alaposan belisztezett deszkán kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Ha mézeskalács-házikókat szeretnénk készíteni, akkor a ház darabjait egy éles késsel „kiszabjuk”. Idén az alábbi paraméterekkel dolgoztam:

Egy házikóhoz szükséges részek:
2 db tető 8x5 cm
2 db oldalfal 7x5 cm
2 db az elejének és hátuljának 5 cm széles alappal, 5 cm magasságú, a tetőrész 4 cm hosszú. Az egyik darabra ajtót vágunk

Az így kapott házrészeket úgy tegyük a tepsibe, hogy legyen közöttük hely, hiszen a tészta sülés közben enyhén megdagad. Előmelegített sütőben 3-5 perc alatt megsülnek. Akkor vegyük ki ha még úgy ítéljük meg, a közepe még kicsit nyers és tapintásra puha. Így megőrizhetjük a tészta puhaságát, ha tovább hagynánk a sütőben, ugyan nem égne meg, viszont kiszáradna.

A házikók összeállítása kicsit időigényesebb feladat. Először is a részek széleit ha tudjuk, vágjuk minél egyenletesebbre, hogy összeillesztésnél nagyobb felületen tudjanak egymáshoz tapadni. Egy lábasban cukrot karamellizálunk, majd a házrészek oldalait óvatosan belemártjuk és összetapasztjuk. Néhány pillanat alatt megdermed a karamell, emellett nagyon forró is, így fokozott óvatossággal bánjunk vele.

A félkész házak ezután már csak némi havas díszítésre vágynak. Ehhez egy tojásfehérjét 12-14 dkg porcukorral, csipet sóval magas fokozaton folyamatosan keverve vertem kemény habbá. Fontos, hogy mikor már kemény a tojásfehérje, csak azután kezdjük adagolni lassan a porcukrot. Nekem sem mindig sikerül, de sebaj, gőz fölé helyezve néhány perc keverés után egy dekoráláshoz tökéletes állagú habot kapunk. Habzsákba vagy zacskóba töltve (amelynek a végére pici lyukat vágunk) készen áll az írókázásra. 

A mézeskalácsok díszítéséhez és a házikók tetejének színezéséhez egyszerű ételfestéket használtam.

A 2014-es mézeskalács-lakópark:

mezes1.jpg

 A 2015-ös mézesházikók és egyéb kreálmányok:

mezes2v.jpg

mezes3v.jpg

mezes4v.jpg

 

 

Szólj hozzá

karácsony édesség mézes mézeskalács