2017. nov 07.

Sütőtökös kacsahúsos rizottó zsályával

írta: Mézes macska
Sütőtökös kacsahúsos rizottó zsályával

Hozzávalók:
30 dkg rizottó rizs
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1,5 dl száraz fehérbor
1 liter meleg kacsahúsleves (alaplé)
1 fej vöröshagyma
1 bögre főtt kacsahús (húslevesből visszamaradt kacsahús)
kb. 2 bögre kis kockára vágott nyers sütőtök
1 evőkanál vaj a sütőtökhöz
kb. 3 evőkanál reszelt kemény sajt (old amsterdam vagy parmezán)
2 evőkanál vaj a rizottó végén hozzáadva
1 teáskanál szárított zsálya
só (ha szükséges)

Alaprizottó az őszi ízekre hangolva - akár így is lehetne jellemezni. Aki szereti a sütőtököt, annak kötelező kipróbálni.

A sütőtök előkészítésével kezdjük. A kis kockákra vágott sütőtököt néhány perc alatt egy evőkanál vajon, a serpenyőt lefedve egészen puhára pároljuk. Nem baj, ha kicsit kezd szétesni. A puhára párolt sütőtök 1/3-át félretesszük, ezek a narancssárga kockák fognak a rizottóból kikandikálni. A sütőtök 2/3-át pedig némi vizet hozzáadva (kb. fél-egy deci) botmixerrel egészen krémesre keverjük, pürét készítünk, ezt fogjuk az alaplé mellé keverni a rizottóba.

A kacsahúst (ami ebben az esetben a kacsahúslevesből kifőtt kacsaaprólék húsát jelenti) apró cafatokra tépkedjük szét.

Most nekiláthatunk a rizottónak. Egy evőkanál vaj és az olaj keverékén üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Beleszórjuk a rizst (kivételesen nem rizottórizsből készült a fotón látható rizottó, de érdemes beszerezni, hiszen sokkal könnyebb és gyorsabb dolgozni vele, mert hamarabb puhul), amit fehéredésig pirítunk. Hozzáöntjük a száraz fehérbort és folyamatosan kevergetjük egészen addig, amíg  a rizs teljesen beissza. 

Merőkanalanként öntjük hozzá a meleg kacsahúslevest és folyamatosan kevergetjük, hogy szép krémes legyen. Mindig várjuk meg, amíg az előző adagot beissza a rizs, csak akkor töltsünk rá ismét. Közben szórjuk hozzá a szárított zsályát. Mielőtt elfogyna a húslevesünk, adjuk a rizshez a kacsahúst és az egészben hagyott sütőtököt is. Keverjünk rajta egyet majd forgassuk hozzá az előzőleg előkészített sütőtökpürét is. Mikor az utolsó adag alaplevet merjük rá, kóstoljuk meg a rizst, hogy megpuhult-e. Sót ekkor adhatunk hozzá, ha szükségesnek érezzük.

Amikor a rizs már az utolsóként hozzátöltött folyadékot majdnem beitta és kellően puha (de még nem főtt szét!), elzárjuk alatta a gázt, lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a reszelt sajtot, a vajat, és összeforgatjuk még egyszer. Amikor lehúznánk a tűzről, olyan állagúnak kell lennie a rizottónknak, ami éppen egy kicsit folyósabb annál, mint amilyennek tálaláskor szeretnénk látni.

Tálalás előtt néhány percet hagyjuk pihenni. 

sutotok_rizotto2.JPG

sutotok_rizotto.jpg

Szólj hozzá

kacsa sütőtök rizs főétel alaplé