2016. júl 24.

Cukkinis-diós brownie

írta: Mézes macska
Cukkinis-diós brownie

cukkinis_brownie2_v.jpg

Ha már nyár, és a nyakunkon vannak a zöldségek... készítsünk belőlük sütit. Ez idáig valóban a cukkininek nem a rendeltetésszerű használatát mutattam be, de sajnos a rántott cukkinin kívül másként nem eszem meg. Viszont abból bármennyi jöhet. És ha már a rántott cukkiniből is elég volt... jöhetnek a sütik :)

A mértékegységek ezúttal csészében (cup) vannak megadva. Egy csésze 250 ml-nek felel meg.

Hozzávalók (kb. 20x30 cm-es tepsihez):
1 közepes méretű cukkini (amiből nekem kijött pontosan 2 csésze - azaz 500 ml reszelt cukkini)
fél csésze puha vaj
1 csésze liszt
1 csésze cukor
1 tk vaníliaaroma
1 tojás
1 tk sütőpor
fél csésze holland kakaópor (nem instant, hanem keserű kakaópor)
fél csésze aprított dió

Előkészület gyanánt reszeljük le a megadott cukkinimennyiséget, amelyet előzőleg meghámoztunk. Ha magos, akkor természetesen a magos részét ne használjuk fel. Enyhén sós vízben pihentetjük a cukkinit kb. fél órát.

A puha vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliaaromát majd ezzel is simára keverjük. Ezután hozzáadjuk az alaposan lecsöpögtetett, kinyomkodott reszelt cukkinit is.

Egy másik tálban keverjük össze a "száraz" hozzávalókat: lisztet, kakaóport, aprított diót és a sütőport. Ezt a keveréket egy hablapáttal óvatosan hozzákeverjük a cukkinis-tojásos krémhez, amíg elegyedik.

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített sütőben kb. 25-30 percet sütjük. Mivel brownie, akkor a legfinomabb, ha éppen még egy picit nyersnek ítéljük meg a tésztáját mikor kivesszük a sütőből, ettől lesz csodásan "krémes" a belseje. Kihűlve szeleteljük.  

cukkinis_brownie1_v.jpg

cukkinis_brownie2_v.jpg

Szólj hozzá

édesség zöldség diós sütemény cukkini brownie