Debreceni lebbencsleves
Egyszerű leves kevés hozzávalóból, rohanós hétköznapokra. Még nem sikerült kiderítenem, hogy mitől debreceni (mert hogy debreceni kolbász nincs benne), de ha valaki aki a hajdúsági táj ízeiben otthon van, tud hozzá egy történetet, akkor ne fogja vissza.
A recept egyébként a legújabb szerzeményemből származik. A Divat Újság Főzőkönyve egy 1903-as magyar szakácskönyv újra kiadott változata. A századeleji magyar konyhát hűen tükrözi a kötet, korabeli szóhasználattal cizellálva. Gyorsan a kedvenc szakácskönyvemmé avanzsált.
Hozzávalók:
3 szelet füstölt szalonna
1 marék lebbencstészta
1 tk pirospaprika
egy csokor friss petrezselyem
1 ek liszt
néhány csipet só
A szalonnaszeleteket apró kockákra vágjuk, egy lábasban zsírjára sütjük és amikor pirulni kezd, mehet bele a tördelt lebbencstészta. Amikor a tészta is szép aranybarna színt kapott, egy evőkanál lisztet belekeverünk, lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk a pirospaprikát és az apróra vágott petrezselymet is. Forró vízzel felöntjük, sózzuk, összeforraljuk és addig főzzük, amíg a tészta megpuhul.