2016. ápr 22.

Húsfészekben sült tojás baconkabátban, fűszeres sült krumplival (wedges) körítve

írta: Mézes macska
Húsfészekben sült tojás baconkabátban, fűszeres sült krumplival (wedges) körítve

husfeszek1_v.jpg

Fasírtba bújtatott tojás. Nekem erről a Stefánia-szelet jut eszembe. A tojás volt a legjobb része, de általában mindig valahogy csak a fehérje jutott belőle, mire odaért az ember. Itt volt az ideje kicsit felturbózni ezt a fogást. A hús titka pedig a zabpehely, amelytől csodásan omlós (és nem utolsósorban egészséges) lesz.

Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús
1 tojás
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors
1 púpos tk pirospaprika
4 ek zabpehely

12 szelet bacon
3 db főtt tojás

Fűszeres krumplihoz (wedges)
4 nagyobb krumpli
1 ek étolaj
1 tk csirkesült fűszersó

A darált húshoz hozzáadjuk a tojást, zúzott fokhagymát, pirospaprikát, zabpelyhet, sózzuk-borsozzuk majd homogén masszává keverjük. Félretesszük negyed órára, hogy a zabpehely megdagadjon benne kicsit.

Egy 12 mélyedéses muffintepsiben fogjuk kisütni a falatkákat. A húsmasszát 12 részre osztjuk, a főtt tojásokat négyfelé vágjuk. Egy-egy húspogácsát magunk elé veszünk, kilapítjuk a két tenyerünk között, belehelyezünk egy negyed tojást, gombóccá gömbölyítjük és egy baconszeletbe csavarjuk. A muffintepsi mélyedéseibe helyezzük a gombócokat. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Miközben sül a husi, a fűszeres krumplihoz (wedges) a krumplit kisebb gerezdekre vágjuk fel. Két variáció lehetséges: kisütjük bő olajban a krumplit (hacsak nincs még egy sütőnk, hogy bedobjuk, vagy nincs akkora sütőnk, hogy a husi mellett elférjen), majd csirkesült fűszersóval beszórjuk. De jelen esetben a felszeletelt krumplikat beleforgattam az étolaj és fűszersó keverékébe és bedobtam az Actifry-ba, ahol 35-40 perc alatt készre sültek. A Tefal Actifry egy szuper találmány, eredetileg sült krumpli készítésére találták ki ("csak egy kanál olaj kell hozzá"), de egyebekben más ételeket is el lehet benne készíteni, vagy épp melegíteni. Rizottót is próbáltam már benne, jelentem sikerrel. Ajánlom mindenkinek, hasznos és sok időt tud megtakarítani.

Az elkészült húsgombócokat és sült krumplit zöldséggel körítve tálaljuk.

husfeszek1_v.jpg

Szólj hozzá

tojás krumpli fűszeres főétel bacon újhagyma darált hús