Szalagos fánk baracklekvárral
Csokoládés, lekváros, cukorkás; rákanalazva vagy beletöltve. A fánknak nem csak farsang idején van létjogosultsága.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 cs. porélesztő (vagy fél kocka friss)
5 dkg olvasztott vaj
2 db tojássárgája
3 dl langyos tej
3-4 ek porcukor
csipet só
étolaj a sütéshez
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, amelyben előzőleg 1 tk porcukrot kevertünk. A lisztet a sóval, és porcukorral összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a maradék langyos tejet, a tojássárgákat. Kicsit összedolgozzuk, majd mehet bele az olvasztott vaj. Jól kidolgozzuk a tésztát. Kicsit beolajozzuk a buci felszínét, majd félretéve a duplájára kelesztjük.
A tésztát kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Közepükbe mélyedést nyomunk, majd lefedve 20-25 percig pihentetjük.
Olajat hevítünk. A fánkokat kisütjük úgy, hogy sütés közben először az az oldala kerüljön alulra amelyik kelesztésnél felül volt.