2016. már 29.

Glamour húsgombócos makaróni

írta: Mézes macska
Glamour húsgombócos makaróni

glamour_spagetti2_v.jpg

A receptötlet a Glamour-szakácskönyvből származik, innen a név.
A marinara szósz az olasz alap tésztaszószok egyike. Bármilyen ételnek, amelynek olasz beütést szeretnénk kölcsönözni, felhasználhatjuk hozzá. Friss alapanyagból készítve verhetetlen, most azonban konzerv darabolt paradicsomot használtam hozzá. Halkan jegyzem meg, hogy a friss paradicsomhoz legközelebb talán a konzerv darabolt paradicsom áll, rendszeres szereplője, alapanyaga a "mit együnk ma?" kérdésekre adott válaszoknak.

Hozzávalók:

Húsgombócokhoz
25 dkg darált sertés vagy marhahús (vagy vegyesen)
2-3 ek zsemlemorzsa
1 tojás
5 ek reszelt parmezán
1 cikk zúzott fokhagyma
1 ek aprított petrezselyem
fél tk himalájai só
negyed tk bors
negyed tk oregano
sütéshez olívaolaj

Marinara szószhoz
2 konzerv darabolt paradicsom
3 nagy cikk fokhagyma
2 ek olívaolaj
1 ek vaj
himalájai só
frissen őrölt bors
bazsalikomlevelek

25 dkg makarónitészta (rövidcső)
frissen reszelt parmezán

Elsőként a szósznak kezdjünk neki és mialatt a szószunk fődögél, elkészülnek a húsgombócok is.

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a zúzott fokhagymát 30 másodperc alatt enyhén megpirítjuk benne (de ne tovább, mert kesernyés íze lesz). Beleöntjük a serpenyőbe a két paradicsomkonzervet, feljebb vesszük kicsit a hőfokot, egy nagy csipet sót és egy kis frissen őrölt borsot teszünk hozzá és fedő alatt alkalmanként megkevergetve, nagyjából 15-20 perc alatt sűrűre főzzük a szószt.

Hozzáadjuk a vajat és az aprított bazsalikomleveleket, és addig kevergetjük amíg a vaj fel nem olvad. Ekkor még egy csipet sóval és borssal hintjük meg.

Mialatt a szószunk a negyed órás főzés fázisában van, nekiláthatunk a húsgombócoknak. A hozzávalókat egy edényben kézzel alaposan összedolgozzuk és vizezett kézzel apró gombócokat formálunk a húsmasszából.

Olívaolajat hevítünk és a gombócokat oldalanként 6-8 perc alatt átsütjük. Több részletben süssük ki, néha forgassuk át őket, hogy minden oldaluk pirosra tudjon sülni. Ha elkészültek a gombócok, a marinara szószba forgatjuk őket.

A tálaláshoz nem maradt más, mint hogy a makarónitésztát al dentére főzzük, a húsgombócos marinara szószt ráhalmozzuk és frissen reszelt parmezánnal koronázzuk a tetejét. 

glamour_spagetti1_v.jpg

glamour_spagetti2_v.jpg

Szólj hozzá

makaróni sertés parmezán főétel glamour darált hús fasírt húsgombóc