Húsvéti édes mazsolás kuglóf
A húsvét reggeli asztal elmaradhatatlan része a kalács. Sós vagy édes... ki-ki saját ízlése szerint.
A legjobb egyébként a húsvétban (és a többi ünnepben), hogy közkedvelt sztereotip eledelek elevenednek meg mindenki asztalán évről-évre. Sonka, kalács, tojás szentháromság. És ez így van jól. Próbáljátok csak ki egyszer a saját mancsaitok által dagasztott kalácsot, amit épp, hogy tűpróbáig süttök csak. Az élmény mindenért kárpótol.
Ez most az édes változat, ráadásul kuglófformában sütve. A sütemény a Családi szakácskönyv Kuglóf receptje alapján készült (citromhéj elhagyásával, de aki szeretne, bátran tegyen bele).
Hozzávalók (23 cm-es kuglófformához):
50 dkg liszt
4 db tojássárgája
1 dl étolaj
12 dkg cukor + 1 evőkanálnyi az élesztőhöz
1 cs. porélesztő vagy 20 gr friss élesztő
5 dl langyos tej
mazsola
csipet só
vaj a kuglófforma kikenéséhez
Az élesztőt egy deci langyos tejben az 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a csipet sóval és a kimért cukorral, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, a tojássárgákat és az étolajat.
Nagyon lágy tésztát készítünk belőle; jól kidolgozzuk, húzogatjuk a tésztát, hogy szép réteges legyen a kuglófunk. Amikor már hólyagosra dagasztottuk, hozzákeverjük a mazsolát.
A lágy tésztát kivajazott kuglófformába öntjük, és letakarjuk. Addig kelesztjük, amíg a formánk teljesen megtelik a tésztával. Ekkor közepesen meleg sütőbe toljuk, tűpróbáig sütjük (de ne tovább, különben gyorsan kiszáradna a tészta). Ez sütőtől is függ, nagyjából 25-35 perc alatt megsül. Ha túl gyorsan sülne, a tetejére borítsunk sütőpapírt. Amint látjátok, nekem is sikerült kicsit odapirítanom a tetejét, de a közepes meleg sütőben szépen kikelt a tészta a formából miközben sült.