Zsebes pita
A pita sokféleképpen felhasználható. Gyros, kebab készítéséhez és chilis bab kísérőjeként szerepel nálunk. Igaz, mennyivel egyszerűbb bedobni a kosárba készen, de ha egy kicsit megerőltetjük magunkat, magunk is elkészíthetjük a saját pitánkat. Nem tart sokáig, ígérem.
Hozzávalók:
350 ml meleg víz
1 ek méz
1 cs. szárított élesztő
60 dkg liszt
2 tk só
A meleg vizet, mézet és az élesztőt elkeverjük. Futtatni nem kell. Hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet, és sima tésztává dagasztjuk.
Mivel keleszteni sem kell, így mindjárt 8-12 gombócot készítünk (ki mekkorára szeretné). Kör alakúra nyújtjuk valamennyi gombócot és egyenként, alul-felül alaposan belisztezve, gyúródeszkára terítjük őket, konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőbe toljuk a pitákat, én egyszerre hármat sütöttem. Nagyjából 8-10 perc alatt megsülnek. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki túlságosan. Akkor jó a pita, ha szép barna színt kapott legalább az egyik fele és felpuffadt. Amíg meleg, késsel könnyedén fel tudjuk vágni őket, hogy megtölthessük.