2016. jan 28.

Csípős-savanyú kínai leves

írta: Mézes macska
Csípős-savanyú kínai leves

csipos_leves3_v.jpg

Időként elő-előkerülnek a távol-keleti ízek a konyhánkban. Ma a kínai kifőzdékből jól ismert csípős-savanyú levest készítettem el.

Köztudott, hogy nem túl sok köze van szegénynek az autentikus kínai gasztronómiához, mint ahogy az Európában meghonosodott kínai kifőzdék is sokkal inkább az európai ízlésvilágot hivatottak kiszolgálni. Viszont egy valamit ígérhetek: házilag elkészítve meglehetősen finomak tudnak lenni ezek a kifőzdés ételek, sőt, talán finomabbak is, ahogy ez a leves, vagy egy későbbi posztban bemutatásra kerülő (szintén jól ismert) szezámmagos csirkemellgolyócskák is.
Ha valaki kísérletezne a távol-keleti ízekkel, bátran ajánlom, hogy szerezzen be néhány üveggel a legkülönfélébb alapanyagokból (szójaszósz, rizsecet, halszósz, hoisin szósz, szezámolaj, stb.), hiszen a titkuk abban rejlik, hogy mivel ezek tömény ízesítők, ezért csak kevés kell belőlük, így sokáig kitartanak.

Hozzávalók (2 adag):
60 g főtt csirkemell
6-7 db bambuszszelet
1 közepes sárgarépa
3-4 db szárított fafülgomba
7 dl víz
3 csipet só
2 ek sötét szójaszósz
1 tk csípős Sriracha chiliszósz
1 csipet nádcukor
1-1,5 ek rizsecet
fél tk gyömbér
fél tk fehérbors
1 csipet nátrium-glutamát
3 púpos tk keményítő
1 db tojás
újhagyma a tálaláshoz

Ennek a levesnek az elkészítése alapvetően nem tart sokáig, gyorsan elkészíthető. Sokkal inkább az előkészületeken van a hangsúly, ami egy kicsit időigényesebb.
Elsőként forraljunk vizet, amit több előkészítési fázisban fogunk tudni felhasználni.

Az apróra vágott répát, valamint a kimért csirkemellet egészben tegyük egy kicsi lábasba, felöntjük forró vízzel, csipet nátrium-glutamátot teszünk bele, tovább forraljuk és egészen addig főzzük amíg a csirkemell megfő. A főtt csirkemellet apró szeletekre vágjuk, ahogy a képen is látható.
A szárított fafülgombát egy tálba tesszük, felöntjük a forró vízzel és kb. negyed órát hagyjuk állni, amíg a gomba megszívja magát. Ha ez megtörtént, apró csíkokra szeleteljük.
A bambuszt is hasonló méretű csíkokra vágjuk.

Most összeállítjuk a levest. Egy lábasba beleszórjuk az előkészített csirkemellet, répát, gombát és a bambuszt, felöntjük a kimért 7 dl forró vízzel, majd fűszerezzük a fehérborssal, gyömbérrel, sóval, nátrium-glutamáttal, chiliszósszal, nádcukorral. Beleöntjük a szójaszószt és a rizsecetet is. Magas lángon forraljuk kb. 3-5 percig.

A keményítőt feloldjuk fél deci vízben, majd a levest besűrítjük vele. Forralunk még rajta néhányat, majd a tűzről levéve belecsorgatjuk az előzőleg enyhén felvert tojást. Óvatosan kevergessük (ne gyors mozdulatokkal), hagyjuk megszilárdulni a tojást, tegyük vissza a levest még egy kicsit a tűzre, forraljunk rajta még egyet. Aprított újhagymával tálaljuk.

csipos_leves3_v.jpg

csipos_leves2_v.jpg

És a felhasznált alapanyagok:

csipos_leves1_v.jpg

Szólj hozzá

leves kínai szójaszósz csirkemell chili savanyú csípős bambusz rizsecet