Túrófánk lekvárral
Mindig van a spájzomban néhány üveg házi készítésű lekvár. Ezek a fánkocskák ma alma- és szilvalekváros mártogatóst kaptak.
Hozzávalók:
25 dkg túró
2 tojás
1 ek vaníliás cukor
fél cs sütőpor
80 g liszt
60 g porcukor
a sütéshez étolaj
tálaláshoz porcukor és gyümölcslekvár
Az összes hozzávalót tálba tesszük, majd egy villa segítségével galuska sűrűségű tésztát keverünk belőle. Annyi étolajat forrósítunk, amennyi a gombócokat sülés közben ellepi. Inkább magas falú edényben süssük őket.
Két evőkanál segítségével kicsi gombócokat szaggatunk a forró olajba. Amikor az egyik felük már pirosra sült, átforgatjuk őket (ne lepődjünk meg, ha maguktól is átbillennek). Papírtörlőre szedjük a fánkokat.
Porcukorral megszórva, házi készítésű lekvárba mártogatva kínáljuk.