2016. jan 07.

Sütőtökös sajttorta

írta: Mézes macska
Sütőtökös sajttorta

sajttorta1v.jpg

Minden évben Halloween napján, azaz október 31-én különleges, halloween-i színekben pompázó sütemények és sós rágcsák kerülnek asztalra nálunk.

Elmaradhatatlan a sütőtök, amiből 2015-ben édes sajttorta készült.

Hozzávalók

Kekszes alaphoz:
15 dkg édes kakaós keksz
50 g szobahőmérsékletű vaj

Krémhez:
50 dkg sajtkrém (vagy mascarpone)
30 dkg sütőtökhús
90 g porcukor
1 vaníliarúd
20 g keményítő
3 tojás

Kezdjük azzal, ami a leghosszabb időt veszi igénybe: a nyers sütőtököt kb. négy részre vágva sütőpapíros tepsire rakjuk, betoljuk a sütőbe és alufólia alatt addig sütjük, amíg a héja egész feketére karamellizálódik és a tök húsa teljesen puha lesz, ez kb. 1-1,5 óra előmelegített sütőben. Mérjünk ki 30 dekát a puha sütőtökhúsból, amit lehűtünk.

A kekszes alaphoz tegyük aprítógépbe a kekszet és a vajat, majd homogén masszává dolgozzuk össze. Egy 24 cm-es csatos tortaforma aljába egyenletesen tömködjük bele a kekszes alapot, majd süssük elő kb. 6 percig.

A krémhez a sajtkrémet (nem a reklám helye, de a Lidl-ben lehet kapni 1 kg-os sajtkrémet, szeretem, a maradékból készülhet édes pohárkrém vagy sajtmártás húsokhoz) a sütőtökhússal, porcukorral, a vanília kikapart magjaival és a keményítővel összeturmixoljuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ha nem elég édes, mehet még bele egy kicsi cukor.

Simítsuk a sajtkrémet a kekszes alapra, majd az előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt pirosra sütjük.

sajttorta1v.jpg

sajttorta2v.jpg

Szólj hozzá

halloween édesség sütőtök sajttorta