Csokoládés szederdzsem
Az igazán édesszájúak mindenképp ütemezzék be ennek az elkészítését. Csokoládémártás és lekvár egyben, kell ennél több?
Hozzávalók (1 db fél literes üveghez):
35 dkg szeder
11 dkg barna cukor
fél citrom héja
40 g 70%-os csokoládé
fél csomag dzsemfixáló (Dr.Oetker zseléfix 3:1)
A szedret alaposan átmossuk, leszárazzuk. A gyümölcsöt feltesszük főni kicsi vízzel és a cukorral. Amikor már összeesett - ez kb. negyed óra után történik meg - a citromhéjat, darabolt csokoládét és a dzsemfixet is elkeverjük benne. Közepes lángon nagyjából 25 percig rotyogtatjuk a lekvárunkat, majd elzárjuk. Jól zárható, előzőleg kifőzött befőttes üvegbe töltjük, néhány percre fejre állítjuk, majd langyos helyen hagyjuk lassan kihűlni.